MARC BASTÉ ALUJAS

Dos mesos i dotze debats després

En una setmana i tres dies s’haurà acabat tot. Després de dotze debats (des del primer que va organitzar Sabadell Cercle d’Entitats fins al debat “decisiu”, com l’han batejat els seus organitzadors no gaire modestament) i desenes d’actes de partit i de campanya (selecció de candidats, presentació de llistes i programes, etc.), quedarem saturats.

Hauran estat quasi dos mesos d’una intensitat política desfermada: si incloem les eleccions generals del passat 28 d’abril i els processos en marxa al país, el protagonisme de la política i els polítics als mitjans de comunicació ha estat desproporcionada.

I ho dic també a mode de mea culpa: la cobertura electoral retroalimenta la necessitat de quota de pantalla, per dir-ho així, dels mateixos protagonistes, i els mitjans de comunicació entrem massa fàcilment en un cercle viciós que aporta poc valor al lector. Els lectors i els electors volen el mateix: solucions als seus problemes i anhels, i polítics i mitjans hi tenim papers paral·lels.

Aquesta voràgine provoca també que els mateixos polítics s’esgotin: quan ja has explicat massa vegades el mateix, el missatge s’acaba devaluant per molt encertat que sigui. Els més intel·ligents ho saben i planifiquen la comunicació amb tres objectius: impactes de qualitat, missatges curts i clars, i connexió personal.

El debat que organitza la Xarxa Onion avui és una bona oportunitat per a ells: un format fresc i innovador que busca una connexió més personal, posant els candidats fora del context habitual i obligant-los a esprémer la creativitat. Una bona manera de resoldre dubtes als indecisos.

Hi ha qui diu que tot l’enrenou de la campanya electoral a l’era de les xarxes socials i la saturació informativa no té gaire sentit. Al contrari, penso que a les eleccions locals té tot el sentit i almenys una funció essencial: és el moment en què els polítics escolten de veritat els ciutadans (i les entitats), fan un diagnòstic dels problemes i pensen en l’estratègia de futur de la ciutat.

En el cas de Sabadell, tinc el convenciment que els alcaldables han pres nota del clam unànime per a un nou model de ciutat i de gestió. Esperem que el que ara ens expliquen no quedi en segon terme quan el dilluns 27 de maig els toqui negociar govern.

Comentaris
To Top