Ciutat

La grua, sense aturador: 4.396 retirades en un any

Aparcar malament té conseqüències. Ho saben bé els propietaris dels 4.396 vehicles retirats pel servei de grua només el 2018. Això es tradueix en una mitjana de 12 vehicles diaris enviats al dipòsit municipal de Can Marcet, un cada dues hores. La dada –aportada per la Policia Municipal– mostra com les retirades de cotxes per infraccions s’han disparat en els darrers temps: augmenta un 27% respecte 2017 –3.461 vehicles– i fins a un  49,5% si es compara amb l’any 2016, quan la grua es va endur 2.940 cotxes.

D’aquesta manera, s’arriben a nivells no registrats des de 2015 (5.035), abans que l’Ajuntament municipalitzés el servei: ara hi ha una flota de quatre grues mancomunada amb amb Barberà i Castellar del Vallès.

L’augment no és casual. Segons la Policia Municipal, la grua es mobilitza més ara perquè s’ha produït un augment de les denúncies de particulars. La dada en què es fixa el cos policial és l’augment en el nombre de sortides –serveis, en l’argot de la Policia Municipal– que també ha crescut un 13,4% en un any, fins arribar als 8.523 serveis. Dit d’una altra manera: sobre totes les accions policials, la grua va representar una de cada cinc sortides (18,47%).

Els cotxes mal aparcats, al centre

La majoria de cotxes enviats al dipòsit hi arriben per una infracció a la via pública. 2.864 vehicles –un 65% del total– pertanyen a un propietari a qui s’ha enxampat amb el vehicle mal aparcat. No obstant això, hi ha altres motius de pes per endur-se el cotxe: destaquen també les conductes imprudents al volant com els controls d’alcoholèmia positius (352 casos) o els drogo-tests (13). És remarcable que la falta de documentació (329) sigui la segona de la causes.

Les infraccions o les imprudències són els grans causants, però la sorpresa la donen els casos de deixadesa dels conductors. Les intervencions de la grua municipal per abandonament del vehicle arriben als 306 casos –pràcticament un al dia–, mentre que els casos de renúncia del vehicle (amb el previ avís a la Policia Municipal) arriben als 155 vehicles. Junts sumen un 6 de cada 100 cotxes intervinguts i són el motiu que més creix respecte 2017 (+67%) .

Quan em poden treure el cotxe?

Existeix una temporada alta i una baixa pel que fa al servei de grua, i té molt a veure amb la mobilitat. El desembre, quan el fred convida a agafar el cotxe, va ser el mes amb més serveis de l’any (908), mentre que l’agost, quan la majoria de sabadellencs marxen de vacances, la xifra va baixar fins a les 347 sortides –el mínim de l’any–, una dinàmica que ja es va nota el juliol (537).

Si les possibilitats canvien segons el mes de l’any, també ho fan depenent del rellotge. Les hores vall es registren a la matinada (de 0 h a 6 h, 481 serveis) i a última hora del vespre (de 21h a 0h, amb 781 sortides). Per contra, quan hi ha més possibilitats de ser enxampat amb el cotxe mal aparcat és pel matí (de 10 h a 13 h, 2.009 serveis). És una de cada quatre sortides de la grua.

On es desplaça més la grua?

Els serveis de la grua municipal estan repartits de manera desigual per la ciutat. Hi ha més intervencions al Centre –districte 1– i a la Creu Alta i Can Puiggener –districte 2–, amb 2.380 i 1.337 sortides respectivament al llarg de 2018. Plegats, aquests dos districtes representen quatre de cada deu sortides de la grua (un 43% del total).

Allà on, per contra, aquest servei actua amb menys freqüència és al districte 7 –Torre-romeu, Poblenou–, la zona més allunyada del casc urbà i on hi ha menys concentració de població. S’hi van realitzar 141 sortides al llarg de l’any 2018.

Per darrera del districte 1 i el 2, tancaria el top 3 amb més desplaçaments de grua el districte 6 –Espronceda, Campoamor, Les Termes i la Creu de Barberà–, amb 1.110 sortides en un any, el 13% dels registres a Sabadell.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top