Publicitat
Ciutat

Sabadell, referent en la innovació tecnològica amb el Saba-Tic

Durant la Festa Major se celebrarà la quarta edició del Saba-tic als Jardins de l’Espai Cultura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell

Imatge d'arxiu del Saba-Tic de l'any passat / VICTÒRIA ROVIRA

La realitat virtual, els drons, la tecnologia 3D, la programació o els e-sports tornaran a tenir un espai en el marc de la Festa Major. Enguany, el Saba-Tic arriba a la seva quarta edició i tornarà a ocupar l’Espai Cultura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell.

Aquesta activitat s’ha consolidat en els últims anys i és una mostra interactiva de tecnologies innovadores que ja fa quatre anys que organitza l’Ajuntament de Sabadell i que cada any ha aplegat centenars de famílies que s’han acostat per veure els ginys i a participar en alguns dels tallers que s’hi organitzen.

Amb aquesta activitat, l’Ajuntament busca difondre les noves tecnologies entre els joves i els infants, així com combatre l’escletxa digital existent per causes socioeconòmiques, d’edat o de gènere.

Enguany també hi haurà més d’una quinzena d’expositors presents en l’esdeveniment sabadellenc. N’hi haurà alguns que repetiran i d’altres que serà el primer cop que venen. Entre els ja presents l’any anterior tornarà Drones de Carreras, que l’any passat va ser tot un fenomen amb les seves proves de drons i amb el projecte First Person View, que permetia als usuaris veure a través d’unes ulleres de realitat virtual el que veia el dron. També tornarà l’ESDi amb els projectes d’estudiants. Enguany, aquest centre universitari presentarà Outdoor VR therapy, una teràpia en realitat virtual per a infants d’entre 6 i 8 anys que estan hospitalitzats.

Xifres d’èxit

Des de la seva primera edició l’any 2016, el Saba-Tic va acollir prop de 2.000 persones, xifra que es va repetir l’any següent i és van millorar l’any 2018 quan es va superar aquesta quantitat de visitants.

Què hi trobareu?

Programació i robòtica. Aquesta serà la tercera edició que Codelearn participa al Saba-Tic.

Enguany, la xarxa d’acadèmies de programació i robòtica per a joves  d’entre 7 i 18 anys portarà l’activitat L’hora del Codi, amb la qual es farà una  introducció a la programació seguint el mètode propi, que consisteix a adaptar-se al ritme de cadascú.

Aquesta activitat forma part del moviment internacional que porta el mateix nom i que busca introduir el coneixement d’aquesta disciplina a tothom, però sobretot als més joves. “La programació és un requisit que cada dia es demana més i que els servirà per al futur”, assegura Roser Malet, de Codelearn. A més d’aquesta activitat també s’exposaran robots, impressores 3D i també una sessió de Makey Makey, que és una placa que permet connectar qualsevol objecte amb el teclat d’un ordinador, i per exemple, es pot fer un piano de plàtans.

Una còpia de seguretat en 3D. Imagineu tenir una còpia de seguretat de qualsevol objecte? Doncs aquesta és una de les propostes que portarà l’empresa sabadellenca 3D Visual al Saba-tic d’enguany. Aquesta empresa ofereix des de l’any 2014 diferents serveis d’impressió en 3D tant a particulars com a empreses del sector industrial, dental, de la joieria i aeroespacial. Segons explica Antoni Calaf, el seu director executiu, el 80% dels clients pertanyen a la segona categoria i el 20% a particulars.

En el seu estand s’oferirà un servei d’escanejat d’objectes i amb l’arxiu després es podrà fer una reproducció de l’objecte amb impressores 3D, que faran  el producte amb materials com la resina o el plàstic. Es pot fer des d’una peça de joieria fins a un gerro. “Hi havia moltes expectatives. La gent es pensava que això era com una fotocòpia, però no és tan perfecte. Encara queda una mica perquè la gent ho acabi de conèixer”, assegura Calaf sobre l’estat del sector actualment.

Una aplicació de gamificació. La gamificació s’ha posat de moda i des de ja fa un temps s’està utilitzant en sectors com l’educació o l’empresa. Adventuriq és una empresa santcugatenca que ha desenvolupat una plataforma de gamificació a través d’una aplicació que porta el mateix nom.

L’activitat proposada serà una gimcana virtual, que tindrà com a espai tota la zona de la mostra. A través d’uns codis QR situats als estands i que aniran proposant diferents proves als assistents del Saba-Tic.

Aniran acumulant punts i posteriorment hi haurà premi per als primers. “La gamificació és un sector que està en auge, quan vam començar el 2013 érem una cosa rara, la gent no sabia què era i quasi ningú la feia servir”, explica Miguel Pérez, director executiu d’Adventuriq. Avui treballen per a sectors com l’oci, el turisme o l’empresa, i tenen clients a com la Fundació Maresme, l’Ajuntament de la Vall d’En Bas, el de Barcelona, i fins i tot han arribat a la República Dominicana.

L’acadèmia educativa dels ‘e-sports’. Els e-sports també estan en auge. Des de ja fa uns anys jugar a videojocs s’han  convertit en una professió, sobretot per  als més joves. Centenars s’especialitzen i competeixen en l’àmbit mundial per convertir-se en els millors de la seva disciplina, i milions de persones,  concretament més de 300 milions, segueixen aquests tipus de competicions.

League of Legends, Fortnite, Clash Of Clans, entre d’altres, són alguns dels jocs que més atrauen entre el seu públic. E-dojo és una acadèmia barcelonina que des de fa un temps forma jugadors des d’una perspectiva pedagògica, i no només per competir i ser els millors,  també per aprendre les seves emocions.

Tenen el seu propi mètode i gestionen rutines per a jugadors, marcant un  calendari d’entrenaments i ensenyant  pràctiques saludables. Enguany, aquesta acadèmia estarà present al Saba-Tic i  oferirà una introducció teòrica i pràctica  amb Rocket League i Fortnite.

Publicitat
Comentaris
To Top