ARNAU BONADA

Cleveland, ciutat resilient

[Per Arnau Bonada, economista i president de la Xarxa Onion]

Aprofitant el recés estival, a casa hem fet un reconfortant road trip pel Midwest nord-americà. A part de descobrir que hi ha llacs que tenen onades i que, per tant, existeixen surfistes d’aigua dolça, també hem pogut conèixer algunes de les ciutats més rellevants de la regió. D’entre elles, la que més gratament m’ha sorprès ha estat Cleveland, a l’estat d’Ohio, per la seva història de superació.

Cleveland ha passat de ser coneguda com la primera ciutat nord-americana a fer fallida després de la gran depressió, i perdre més de la meitat de la seva població, a convertir-se actualment en una de les ciutats més cool del país. Tant és així que National Geographic la va situar a la catorzena posició del seu rànquing 2018 de destinacions mundials, com a referent de ciutat industrial reconvertida. Després d’haver analitzat força documentació sobre el cas, aquí us deixo tres breus reflexions que crec que ens poden ser útils:

La primera és un missatge d’optimisme. Per més complicada que sigui una situació col·lectiva, les ciutats són dúctils i transformables i, per tant, tenen la capacitat de sortir-se’n.

La segona és d’enfocament estratègic. Convé tenir un concepte clar i ambiciós de ciutat, creure-se’l a dins i anar-lo a vendre amb ganes a fora. Les grans decisions de ciutat han d’anar alineades amb aquest concepte marc. En el cas de Cleveland, es va apostar per un model basat en la indústria de la salut, la tecnologia i la innovació, la qual cosa ha generat llocs de treball d’alt valor afegit, aconseguint atraure nova població millenial altament formada. També es va jugar la carta de ciutat especialitzada en la celebració de grans esdeveniments.

La tercera és tàctica. En un procés de reconversió tan important, ajuda molt disposar d’un gran projecte far. En el cas de Cleveland, aquest va ser la construcció del Rock & Roll Hall of Fame. Un projecte d’aquest tipus és un senyal inequívoc als diferents stakeholders d’una ciutat que la cosa va de debò. Això provoca que petits i grans inversors s’animin i generin nova activitat econòmica. També s’aconsegueix que els habitants agafin moral i empenta.

Per acabar, destacar que Cleveland ara és coneguda amb el sobrenom de Believeland. Doncs bé, amb les bones sensacions que estic percebent a la nostra ciutat en aquesta reentrée, us he de confessar que “I believe in Sabadell”.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top