Ciutat

Una cercavila multitudinària en record a la petjada de l’ 1-O

[P. J. Armengou / Marta Ordoñez]

Cercaviles, urnes gegants, un nou Mur de la Llibertat i un centre convertit en “escola oberta”. Aquestes són només algunes de les activitats que Sabadell per la Independència-ANC i la secció local d’Òmnium Cultural han organitzat aquest dimarts per commemorar el referèndum de l’1 d’octubre del 2017, en el seu segon aniversari.

Els actes han començat a les 16 h amb una cercavila pels carrers de la ciutat, encapçalada per una urna gegant. A la marxa hi han participat, segons fonts policials, una cinquantena de persones. El recorregut ha començat a la plaça Joan Fuster, poeta valencià, en record als “250 atemptats de caire feixista que ha patit el País Valencià des del 1970 fins a l’actualitat, i que ningú ha castigat”, ha explicat Teresa Mira, presidenta d’Òmnium Sabadell.

Una veïna de Sabadell diposita un vot simbòlic (i gegant) a l’urna que s’ha situat a la plaça de Sant Roc en record de l’1-O / VICTÒRIA ROVIRA

La primera cercavila de la jornada ha acabat a la plaça de Sant Roc, on s’han organitzat jocs infantils, espais participatius i parlaments, amb la idea de convertir Sabadell en una escola oberta gegant. “Es tracta de fer un record el màxim de festiu possible del que va ser l’1 d’octubre”, comenta Mira, que explica que totes les activitats de la tarda són una al·legoria dels centres educatius que van servir de punts de votació el 2017, i un homenatge als voluntaris que els van mantenir oberts. D’aquí que s’hi puguin trobar jocs infantils, espais de debat, música, lectura de poemes…

L’urna gegant s’ha situat al centre de la plaça, on romandrà fins a les 20 h perquè tots els ciutadans que ho vulguin puguin dipositar-hi el seu vot (a favor, en contra o nul, han dit els organitzadors) tal com es va fer l’1 d’octubre. Això sí, amb unes paperetes proporcionals a l’urna. Les entitats convocants també han situat a la plaça de Sant Roc un nou “mur de la llibertat”, fet amb fils, en el qual s’hi poden dipositar missatges escrits amb cintes grogues. Un cop enganxades, els pedaços de tela formaran el mot ‘Llibertat‘. “Una paraula molt important”, ha assenyalat Teresa Mira.

Cercavila multitudinària

En acabar aquestes activitats, cap a les 20 h, Òmnium i l’ANC van organitzar una cercavila a dos llocs icònics de l’1 d’octubre a Sabadell: l’institut Escola Industrial –“en reconeixement a les persones que van fer possible les escoles obertes durant els dies previs a l’1 d’octubre”, diuen els organitzadors– i l’escola Nostra Llar, en record a “les víctimes de la violència policial”.

El primer centre és on van votar els alcaldes Serracant i Fernàndez, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i la gran majoria de sabadellencs. El segon, al carrer Calderón, va ser el lloc més castigat per la Policia Nacional aquell dia a la ciutat. “És també on havien de votar la Carme Forcadell i el Jordi Cuixart”, recorda Teresa Mira, “hem vingut per reivindicar tota la gent que va quedar ferida i la gent que avui està sent represaliada”.

Els organitzadors han aprofitat el moment per inaugurar una placa simbòlica que rebatejava el carrer de l’Escola Nostra Llar: carrer del primer d’octubre. “Va ser un acte de desobediència civil i política molt potent”, ha assenyalat Mira.

Milers de persones han seguit el recorregut que culminava al ‘Mur de la Llibertat’, al passatge Fraser Lawton, davant l’estació de Can Feu | Gràcia. La Marta, una de les manifestants, posa en qüestió la democràcia espanyola: “No sóc independentista, però em sento ferida amb l’actuació del meu país i la vulneració indiscriminada dels drets més democràtics”, critica. En aquesta línia, una altra manifestant, la Carme, matisava: l’1 d’octubre del 2017 “va marcar un abans i un després a la història de Catalunya”.

La multitud avançava al ritme de la percussió de les Bruixes del Nord i corejant càntics independentistes i clamant la llibertat. Un dels moments més emotius per als presents ha estat la cançó ‘Els Segadors’, on una coordinació magestuosa abraçava les veus que cantaven l’himne català. “Mira, tinc la pell de gallina”, mostrava una dona a la seva acompanyant.

Ja al punt final del recorregut, s’ha col·locat un monument dedicat a l’1 d’octubre: l’urna gegant que ha acompanyat durant tota la cercavila. El Saballuts, els graellers, els gegants i els bastoners han estats els teloners de la plantada de l’urna, el monument de record d’una jornada molt intensa civil i políticament a Sabadell, ara en fa ja dos anys.

Comentaris
To Top