Ciutat

Les últimes cabines de telèfon de Sabadell diran adeu el 2020

Telefónica conserva una setantena de cabines telefòniques a Sabadell, però l’obligació de l’empresa per mantenir-les expira el 31 de desembre

Una cabina a la plaça de les Dones del Tèxtil / VICTÒRIA ROVIRA

Són espectres del passat. Quietes i mudes al mig dels carrers i places de la ciutat, les setanta cabines telefòniques que resten a Sabadell continuen el seu lent declivi dia rere dia, amb l’expectativa que el proper any 2020 siguin retirades definitivament. Ni tan sols Telefónica, l’empresa que les gestiona, les vol seguir mantenint.

Condemnades a l’extinció per l’àmplia implantació de la telefonia mòbil i el seu baix ús, les cabines només sobreviuen a l’espai públic per l’anomenat “servei universal obligatori”, que força Telefónica a mantenir un mínim d’una cabina a cada municipi de més de 1.000 habitants, i una cabina més per cada 3.000 veïns. A les setanta cabines de Sabadell –complint la ràtio establerta per llei– s’hi sumen 200 cabines més a tot el Vallès Occidental.

A Catalunya n’hi ha, en total, unes 2.500. I a tot l’Estat, 15.500. Ben lluny de les 55.000 que va arribar a haver-hi l’any 1999. Segons dades de Telefónica, l’ús mitjà de les cabines a Espanya no arriba a una trucada cada dos dies (0,37 al dia); i més del 50% de les cabines no s’utilitzen mai. El govern socialista pretenia eliminar aquesta obligatorietat el 2018, però va prorrogar la norma en el darrer moment fins al 31 de desembre del 2019.

La responsabilitat de canviar la llei, doncs, recau ara en el govern resultant de les eleccions del 10N. Tanmateix, un informe d’aquest octubre de la Comissió Nacional dels Mercats i Competència (CNMC) ja ha recomanat al proper executiu que retiri les cabines que encara quedin actives el 2020.

Sobreviure més enllà del 2020?

La possibilitat d’una nova pròrroga a les cabines és improbable, però no impossible. El 2016, Telefónica ja es va veure obligada a continuar amb el servei, tot i que el concurs públic per gestionar-lo va quedar desert. La CNMC fixa una compensació a la companyia pels costos que suposa la infraestructura, però segons fonts de l’empresa no és suficient.

“El 2013 es va dictaminar en 1,2 milions d’euros el cost de mantenir les cabines, però el cost real és superior als 3 milions d’euros, originats principalment pels desperfectes derivats dels actes de vandalisme”, indica al D.S. Guillermo Fernández, de la Direcció de Comunicació Corporativa de Telefónica, “l’escassa demanda per part dels usuaris ha encarit els costos de prestació del servei de cabines, fent-lo altament deficitari”.

Comentaris
To Top