Ciutat

Els perruquers celebren la rectificació del govern que els obliga a tancar els seus establiments

No som primera necessitat i estem exposats al risc de contagi“. Aquesta és la conclusió a la qual arriben quatre perruquers i perruqueres de Sabadell, agrupats a la Plataforma de Perruqueria Units d’Espanya, que celebren la decisió final del govern espanyol d’obligar a tancar els centres de bellesa.

El Consell de Ministres va rectificar i va decidir ahir que les perruqueries només podrien prestar el seu servei a domicili. En un primer moment, l’executiu de Sánchez havia inclòs aquests establiments com un dels pocs que mantindrien el seu servei habitual per garantir l’atenció i higiene de persones grans o amb mobilitat reduïda. La rectificació ha tranquil·litzat els professionals del sector a Sabadell.

Producte de luxe

Els perruquers hi coincideixen: només estaven disposats a obrir si se’ls rebaixava l’IVA al 10%, per ser considerat servei de primera necessitat (actualment grava un 21%, ja que és considerat un servei de luxe) i si es dotava els centres de mascaretes, productes de desinfecció i guants. “És incongruent que ens deixin sense cap protecció, atenem a menys de 20 centímetres”, sosté la perruquera Eli Jiménez.

Tampoc no veuen imprescindible el servei a domicili, motiu pel qual la gran majoria ha optat per no oferir-ho. L’estilista Míriam Grueso explica que les persones grans o amb mobilitat reduïda mantenen el cabell net durant més dies: “No fan esforços, no surten de casa…  la neteja del cabell no és una primera necessitat”, explica. De la mateixa manera, defensen que el seu treball és totalment manual i s’exposen al risc de contagi.

Una perruqueria de Sabadell buida / CEDIDA

De fet, les persones entrevistades sostenen que normalment no atenen clients amb aquestes dificultats de mobilitat. “Jo només en tinc dos, i cada matí una cuidadora atén les seves necessitats”, justifica Ana Moreno, esteticista i perruquera. Així, des del sector, s’estimen més curar-se en salut i evitar treballar, “sempre que no sigui una situació extrema”, concreta Grueso.

En la mateixa línia, Jiménez considera “una irresponsabilitat” oferir el servei de perruqueria com a primera necessitat: “Es fa una crida que la gent gran, col·lectiu de risc, s’exposi al virus”.

DIRECTE: Coronavirus a Sabadell

Comentaris
To Top