Diners

Exigeixen concreció en les mesures econòmiques per fer front al coronavirus

El Govern espanyol va anunciar dijous passat un pla de mesures excepcionals en l’àmbit econòmic per fer front a l’impacte del Covid-19 que permetrà mobilitzar fins a 18.225 milions d’euros durant aquest any. Malgrat que es va afirmar que aquestes actuacions entrarien en vigor “de forma immediata”, encara no s’ha concretat com arribaran aquestes ajudes. A l’espera que avui mateix s’avanci en el Consell de Ministres sobre la concreció en aquest pla, les organitzacions empresarials de Sabadell, però, han exigit més definició i urgència en l’aplicació d’aquest pla.

Un treballador amb una mascareta, ahir en una indústria del polígon de Can Roqueta / LLUÍS FRANCO

En aquest sentit, el president de la Xarxa Onion, Arnau Bonada, ha destacat que “fins ara hi ha moltes paraules, però són buides i sense mesures concretes”. Bonada ha advertit: “Volem apagar un incendi amb una regadora. El que ens ve és tan gros, que o fem un pla extraordinari amb unes xifres com quan es va rescatar la banca, o molta gent haurà de tancar”. El president de Pimec Vallès Occidental, Josep Maria Catalán, comparteix aquesta opinió: “El govern central no ha pres les mesures adequades, queden moltes coses per definir”. Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Ramon Alberich, admet que “falta saber el detall i la forma del pla i això està generant molta incertesa”. Aquest també és el parer de la presidenta del CIESC i del Centre Metal·lúrgic, Alícia Bosch, que afirma: “Falta concreció, entenem que les mesures no es poden improvisar però estem amb una incertesa molt gran”.

Si més no, una de les mesures era permetre als autònoms ajornar els deutes tributaris amb l’administració –per import de fins a 30.000 euros– de les retencions de l’IRPF, les quotes repercutides de l’IVA i pagaments fraccionats de l’impost sobre societats. Aquests ajornaments podran realitzar-se durant sis mesos sense interessos i amb tres mesos de carència. Això permetrà, segons el govern, injectar 14.000 milions d’euros a l’economia.

Sobre aquestes mesures, Bonada considera que “has d’ajudar amb la Seguretat Social dels treballadors, els lloguers, préstecs al banc. En la mesura que puguem fer una moratòria o bonificar els impostos i les quotes”. El president de la Xarxa Onion ha assegurat que si aviat no es concreten aquestes accions, seria recomanable deixar de pagar la quota d’autònoms. “La gent està desesperada”, ha destacat Bonada, que ha indicat que ja abans del confinament moltes pimes i autònoms havien reduït la seva facturació entre un 40% i 60%.

Situació delicada

“La situació de les pimes comença a ser delicada”, constata el president de Pimec Vallès Occidental. Per això, considera que urgeix suspendre els pagaments dels autònoms i els corresponents als IVA i Seguretat Social per donar viabilitat a les empreses. “Tenim molta preocupació per la falta de producte i que no arribin els proveïdors”, ha subratllat Catalán.

Bosch ha indicat que les indústries de la demarcació van obrir “respectant les mesures de seguretat possibles”. Però ha afirmat que “no ens val tenir d’aquí a un mes les concrecions de les mesures, ho necessitem avui per demà”.

En aquest clima, Alberich ha fet una crida “a no perdre la serenitat”, més enllà dels expedients de regulació temporal d’ocupació. “S’ha de mirar de trobar solucions per evitar-ho”, ha demanat.

Comentaris
To Top