Oci i cultura

El Sant Jordi del confinament també deixa collita literària

Les lletres de Sabadell no s’han aturat durant el darrer any. I per això, malgrat l’excepcionalitat del virus, enguany també presenten la seva collita literària. Us presentem 24 propostes d’autors i autores de la ciutat i comarca, tot i que podrien ser-ne més! Alguns llibres han quedat ajornats, però sortiran més endavant. D’altres ja fa un temps que són a les prestatgeries. I els podeu comprar en línia, donant suport a les llibreries locals de Sabadell.

Ca la Wenling. Gemma Ruiz, 2020. PROA

Després del boom que va suposar la seva novel·la Argelagues (precisament ambientada a la Sabadell tèxtil), Ruiz presenta ara una novel·la en què torna a transitar escenaris poc convencionals en la literatura mainstream: una perruqueria i centre d’estètica regenta per la comunitat xinesa. Sens dubte, una mirada a l’aportació deles persones nouvingudes, els espais feminitzats i un crit a la cohesió social.

Un mundo sin vosotros. Daniel Rosado, 2020. AVANT EDITORIAL

L’escriptor de Can Rull ens presenta un thriller polític, gènere que actualment està en voga. Rosado defineix els herois de la trama com “de casa”. De fet, la novel·la està ambientada a Sabadell. I té un toc futurista, que tanmateix no revelarem aquí i ara. Un mundo sin vosotros ha sortit d’impremta aquesta setmana, així que encara trigarà un temps per arribar a les llibreries: El just per passar el confinament.

La revolta de Cramòvia. David Vila i Ros, 2020. VOLIANA EDICIONS

Vila i Ros està especialitzat en la mida curta: precisió en les paraules que vol utilitzar i concisió a l’hora d’explicar-se (que no és el mateix que precisió). D’aquí sorgeixen haikus, contes i microcontes, agrupats en aquesta Cramòvia que -com Obaba o Macondo- esdevé l’epicentre de l’univers literari de l’autor. I que recorre la seva obra. En aquesta ocasió, amb una prosa combativa. O en aquesta ocasió, encara més notòria.

Diateri del buit. Anna Garcia Garay, 2020. PAGÈS EDITORS

La poetessa sabadellenca Anna Garcia Garay va de guanyar el 24è Premi de Poesia Màrius Torres amb aquesta obra. Dietari del buit recull les vivències i reflexions de Garcia Garay durant el mes de convalescència que va passar tancada a casa i amb l’autonomia limitada, a causa d’una operació quirúrgica derivada de la malaltia endo- metriosi. Està previst que Pagès Editors publiqui el dietari al llarg del 2020 (ara aturat per la crisi).

Próxima parada: Conocerte. Maite Salazar, 2019. CÍRCULO ROJO

Salazar és l’autora novella que dona forma a aquesta novel·la romàntica. Qui va dir que ja no era època dels llibres d’apassionades històries d’amor? Salazar proposa un viatge a París en el que no vol ser ni Sexo en Nueva York ni una pel·lícula nyonya de sobretaula de diumenge a Antena 3. “Crec que existeix un tercer camí”, explica Salazar. És el que ella -merescudament- transita: es va autoeditar el llibre amb l’editorial Circulo Rojo.

El seu primer mòbil. Gerard Vilanova, 2020. HORSORI

L’escriptor de Castellar del Vallès presenta El seu primer mòbil. Bones pràctiques per a la famí- lia digital, després de concloure que “ja ha arribat la preocupació per l’ús descontrolat de la tecnologia, especialment en el cas dels fills”. Vilanova va presentar el manual aquest març en sengles trobades a La Llar del llibre i a la biblioteca Vapor Badia. La lectura dona arguments davant el canviant món de la tecnologia.

Baricentro. Hernán Migoya, 2020. RESERVOIR BOOKS

L’escriptor criat a Barberà del Vallès ens presenta una narració en part autobiogràfica, en la que rememora les seves tardes d’adolescència viscudes al centre comercial Baricentro. Migoya viu actualment a Lima i tenia previst ser a Catalunya aquests dies per presentar la novel·la, però el confinament li ha impedit sortir del Perú. Aquest llibre s’emmarca dins les narracions perifèriques, que darrerament han despuntat.

Retrato del futbolista adolescente. Valentín Roma, 2019. PERIFÉRICA

Roma, actualment director del centre de fotografia La Virreina (a Barcelona), està emmarcat en una trilogia literària que va arrencar amb El enfermero de Lenin i que continua amb aquest Retrato del futbolista adolescente. Tot i que no es diu obertament a la narració, està ambientat al Ripollet natal de Roma. Aquests dies de confinament està escrivint la novel·la que tancarà aquest projecte.

Ventres de paper. Laia Asso, 2019. SEMBRA LLIBRES

La gironina Asso, qui treballa al sector sanitari de Sabadell, ens presenta una tendra nar- ració sobre el procés d’adopció internacional. No es limita als sentiments que li suscita a la dona europea adoptant, sinó també als de la mare gestant i la seva vida al sud global. També al postpart, la lactància, la violència obstètrica, el creixement de la criatura, l’interès per la mare biològica, les múltiples identitats i la capacitat infinita d’estimar.

El misterio del nicho. Ángeles Mañas, 2020. RUBRIC EDITORIAL

Autora novella, però ascendent, Ángeles Mañas presentar en El misterio del nicho (editorial Rubric), el segon llibre després de la seva òpera prima Vuelo sin retorno. Els trets emocionals de la protagonista, l’Andrea, són 100% d’ella mateixa. “La meva timidesa, per exemple, s’hi veu totalment reflectida”, revela. També part de la novel·la és ve- ritat, ja que l’escenari en què es desenvolupa és un lloc real on Mañas va passar la infantesa.

Sant Jordi de 2019 / VICTÒRIA ROVIRA

Homenatge a Catalunya. Jordi de Miguel i Andreua Lucio, 2019. ROSA DELS VENTS

El periodista establert a Sabadell Jordi de Miguel i la il·lustradora colombiana Andrea Lucio signen aquesta magnífica adaptació d’Homenatge a Catalunya al format del còmic. Hi afegeixen context històric, entrevistes recents amb els descendents dels protagonistes, revisiten els escenaris per veure com han evolucionat… Sens dubte, un llibre que és molt més que una mera adaptació: hi han posat molt de suc, de part seva.

El tigre i la duquessa. Jordi Solé, 2020. COLUMNA EDICIONS

Jordi Solé i Comas ha publicat aquest hivern El tigre i la duquessa (en castellà per Harper Collins Editores). Es tracta d’un thriller urbà amb un cadàver, el qual fa aparició just a l’arrencada. “Aquesta vegada he volgut jugar amb l’estructura”, explicava en la presentació el mateix Solé. Amb un títol impactant, que l’escriptor confessa que va suar sang per trobar-lo, Solé s’ha servit de la seva experiència com a periodista.

Impost de sang. Imma Cabré, 2019. DESCONEGUT

L’escriptora sabadellenca Imma Cabré va guanyar el XXVIII Premi de Novel·la a la 30a edició de la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental, que organitza la secció d’Òmnium Cultural, amb aquesta novel·la. Impost de sang narra la història d’intriga que té com a escenari Sabadell i altres ciutats veïnes com Castellar del Vallès. Tot i així, el confinament ha aturat el sector editorial i també la publicació d’Impost de sang.

En Drobnic vol ser lliure. Núria Maeso, 2020. EL CEP I LA NANSA

Núria Maeso, ara ja jubilada, va exercir de mestra durant molts anys a l’escola pública de la ciutat. Ara publicar En Drobnic vol ser lliure, per a nens i nenes de 8 a 10 anys, amb unes precioses il·lustracions de Pilarín Bayés. De llibres per a infants en sap un pou! En Drobnic vol ser lliure és el seu segon llibre infantil i el darrer que ha publicat. Maeso té una gosseta semblant a en Drobnic. “Em vaig inspirar molt amb ella”, reconeix l’escriptora.

La soledat del llebrer. Manel Aljama, 2020. PAGÈS EDITORS

Aljama explicar que l’origen de l’inspector de policia Canales (protagonista de La soledat del Llebrer), creat fa molts anys, està situat en una història policial que succeeix a Sabadell. Però finalment va decidir deixar en un calaix. L’any 2015 va decidir recuperar-lo: “El vaig posar al túnel del temps, i el vaig enviar a l’època que mor Franco, just quan ell s’acaba d’estrenar com a policia”. I descriu minuciosament aquell règim franquista.

Penélope. Abel Carrasco, 2019. AUTOEDICIÓ

El dibuixant Abel Carrasco publica aquesta novel·la gràfica en la qual la protagonista –la cantant folk Penélope– pateix un brot psicòtic durant un concert. “Encara hi ha un tabú a parlar de salut mental. I moltes vegades, quan se’n parla, s’acaba estigmatitzant”, assenyala Carrasco. Penélope és un llibre autoeditat pel mateix Carrasco i que va tenir una tirada inicial de 100 exemplars, que estan quasi esgotats.

Django main de feu. Ricard Efa, 2020. ÉDITIONS DUPUIS

S’havia de presentar al Saló del Còmic de Barcelona, però ha estat suspès. Fins i tot tenien prevista una avant première al Festival de Jazz de Santander. Ricard Efa torna amb la singular història del guitarrista i jazzista gitano Django Reinhardt. Tot i que Django Main de feu haurà d’esperar fins que s’aixequi el confinament. I llavors sí que l’enviaran a impremta. Ara per ara es pot trobar l’edició francesa (Dupuis).

L’any que no ve no, l’altre. Diversos autors, 2019. SABADELL CÒMICS – LA LLAR DEL LLIBRE

Emmarcat en l’any commemoratiu de la Colla de Sabadell, aquest volum recull una cinquantena d’acudits visuals inspirats en el to d’humor que Francesc Trabal va fer servir a L’any que ve. D’aquí ve l’aclucada d’ull del títol (L’any que ve no, l’altre). Editat per Sabadell Còmics i La Llar del Llibre, trobareu col·laboracions de Benet Casablancas, Roc Casagran, Enric Casasses, Antoni Dalmases…

Korokke y el espíritu bajo la montaña. Jonatan Cantero, 2020. SPACEMAN PROJECT

Al llarg del 2020 també veurà la llum Korokke y el espíritu bajo la montaña, després que el seu autor, el jove Jonatan Cantero, hagi aconseguit els diners necessaris en un micromecenatge per publicar el segon volum de la saga Korokke. Cantero va assolir els 35.000 euros que plantejava, de la mà de l’editorial Spaceman Project. Cantero és cocreador de les narracions de Korokke juntament amb el guionista Josep Busquet.

Indomable. Cuadernos del fútbol africano. Albert Edjogo-Owono. PANENKA

La relació entre esports i literatura és promiscua. Més enllà del tòpic sobre el futbolista hooligan sense interès literari, ens trobem amb aquestes cròniques del futbolista sabadellenc Albert Edjogo-Owono. Com si dels viatges de Ryszard Kapuscinski es tractés, Edjogo-Owono viatja pel continent africà contextualitzant els països, amb una acurada anàlisi socipolítica i amb anècdotes que il·lustren el seu camí.

Descobrint Sabadell. Jaume Barberà, 2019. LA LLAR DEL LLIBRE

A qui llegeixi el Diari de Sabadell no li hauran passat per alt les històries en blanc i negre que Jaume Barberà recupera cada dissabte. També té un prolífic i exhaustiu bloc personal, Sabadellejant, en el qual aplega desenes de narracions sobre la ciutat, els seus escenaris i personatges. Aquella memòria de Sabadell que no es pot oblidar. El seu llibre és un compendi de tot plegat, una encisadora miscel·lània sobre aquests carrers.

Tira-me-la. Pura Ceba, 2019. AUTOEDICIÓ

El col·lectiu Pura Ceba volia posar per escrit un dels patrimonis immaterials més rics i vius de la ciutat: el Quinto. Al llibre es troben divertides experiències personals, llegendes sobre el Quinto, un repàs dels principals locals i lloros més cèlebres de Sabadell, curiositats… Aquesta incursió de Pura Ceba al sector editorial s’afegeix a les samarretes, el carbó, les emoticones i altres sabadellenquismes.

La masia, la escuela de los sueños. Cesc Dalmases, 2020. ÉDITIONS DUPUIS

Aquesta primavera també s’esperava la publicació de La Masia, la escuela de los sueños, obra de Cesc Dalmases sobre el F.C. Barcelona, malgrat que el confinament també l’ha ajornat. Està basada en la Masia del Barça i forma part d’una col·lecció sobre clubs de futbol que ha llençat Éditions Dupuis. De fet, és habitual que molts còmics d’autors catalans siguin editats primer en francès i després ven- guin els drets en castellà i català.

Tella a la recerca del caramel. Mahayouba Mohamed Salem, 2019. UNIVERSO DE LETRAS

Aquest conte de l’escriptora sahrauí Mahayouba, establerta a Sabadell, parla de l’èxode i el patiment del seu poble. El Sàhara és un caramel. Això és el que descobreix finalment Tella, la protagonista Tella, a la recerca del caramel. Tella és una refugiada que viu amb els seus fills i marit a Tindouf. Ja adulta, descobreix per què a la seva mare li agradaven tant aquells caramels de quatre colors: són els de la bandera sahrauí.

Comentaris
To Top