Publicitat
Oci i cultura

Un Sant Jordi de compra en línia i autors a Instagram

La Llibreria Tècnica limitava l'entrada de clients a l'aforament reduit / VICTÒRIA ROVIRA

Reconeguem-lo: va ser un dia trist. Ni tot el voluntarisme no va poder vèncer el confinament. Tant llibreries com floristeries de Sabadell estimen que ahir no van vendre ni el 10% del que farien un Sant Jordi normal. I l’angoixa creix. Tothom aguantarà l’embat? La ciutadania tampoc no va poder sortir a passejar entre parades, malgrat que finalment no va ploure. No vam salvar Sant Jordi.

Dit això, aquí acaben les lamentacions. Tan evident és que ahir no es va poder salvar la Diada, com que en tindrem una nova prova el 23 de juliol. Tampoc està garantit al 100% que les administracions sanitàries permetin aquesta nova data, però si no és al juliol, serà al setembre.

Anem per parts. No hi ha Sant Jordi sense rànquings de vendes. Dijous va ser un bon dia per a Gemma Ruiz, que es va situar com l’autora sabadellenca més venuda, amb el seu Ca la Wenling. I tot i no poder sortir de casa, va ser entrevistada a l’Instagram Live de Ràdio Sabadell (signe dels nous temps, els locutors enregistrant vídeos!). Fora de casa (simbòlica), Ruiz també va participar en diferents directes d’Instagram de les editorials amb seu a Barcelona.

Editorials com ARA llibres, comandada per la sabadellenca Laura Rosel, que s’estrenava com a editora en aquest Sant Jordi atípic. Tot i això, la seva editorial va aconseguir col·locar tres títols entre els cinc llibres de no-ficció en català més venuts a Catalunya (segons les dades de Libelista): Txell Feixas, Jordi Borras i Mireia Boya. En canvi, el recompte de Llibreries Obertes va situar Ho tornarem a fer al top 5, confirmant Jordi Cuixart com un best-seller vallesà.

Publicitat

Els carrers no poc transitats / VICTÒRIA ROVIRA

Els llibres van picar a la porta de casa, ja de bon matí. Havien estat comprats a la web de les llibreries i van ser entregades en mà. Ara bé, no es va observar una allau de riders de Glovo o repartidors en general. Més aviat els carrers eren quasi tan buits com cada dia, potser amb un pèl més gent, buscant el pa de Sant Jordi com el del forn Carreras o el pastís típic de la diada, com el que elaboren a la Pastisseria Sallés.

També hi va haver qui es va acostar a la Llibreria Tècnica, oberta gràcies a ser punt de venda de premsa. Si bé al matí va tenir certa concurrència, a la tarda eren pocs els curiosos. Ja ho havia advertit Santi Seguí: tot i que els beneficiava, també els incomodava poder obrir si els altres han de tenir la persiana abaixada.

Així doncs, on era la gent? A casa. Alguns van aprofitar per connectar-se a les xarxes socials i entaular conversa amb els escriptors. Així, el vincle entre autors i lectors es va poder mantenir, tot i que a distància i intermediat pel mòbil. I és que Instagram Live ha esdevingut l’eina de moda en el confinament. Destaca Montse Barderi, probablement la sabadellenca més assídua als directes.

El Sant Jordi d’abril convidava a passejar per Internet, entre pantalles i algoritmes. El Sant Jordi de juliol ha de convidar a caminar entre parades de carrer i refrescar-se sota les fulles d’una bella ombra. Mentrestant, potser, una cerveseta. I després d’haver donat suport a qui ho fa possible.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top