Vallès

La planta de compostatge de Can Barba generarà un 30% més d’energia neta

Nil López; Concha Zorrilla; Damià Calvet; i Josep Maria Tost / GUILLEM PLANS

L’economia del país, de mica en mica, es va reactivant. La presència del conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, a les obres de modernització de la planta de tractament de residus de Can Barba, a Terrassa, va voler realçar aquesta idea. La visita d’aquest dimecres a les instal·lacions comarcals, que el mes de desembre es van començar a remodelar tecnològicament, va suposar la seva primera sortida oficial des que es va decretar l’estat d’alarma, ara fa dos mesos.

La inversió per renovar la planta de tractament de fracció orgànica ha estat subvencionada per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) amb més de 4,5 milions d’euros. Amb les innovacions que s’hi estan implementant, es podrà incrementar la qualitat del compost per tal de generar al voltant d’un 30% més d’energia neta i renovable. Està fixat al calendari que el mes de juny les instal·lacions ja puguin tornar a operar, com ho feien habitualment fa mig any, per oferir el seu servei de forma millorada a 13 municipis del Vallès Occidental i a Mercavallès.

La planta podrà començar a funcionar el mes de juny / GUILLEM PLANS

La planta de compostatge permet que s’abasteixin d’energia elèctrica més de 1.300 llars de la comarca. És gràcies als residus que arriben per ser tractats a la planta, que provenen de restes de menjar i de jardí que la ciutadania separa a casa i llença al contenidor marró. Posteriorment, les instal·lacions ho converteixen en biogàs. Una vegada finalitzin completament les obres, està previst que la capacitat de la planta, que era de 20.000 tones de residus, augmenti una mica més.

Aquests beneficis van ser anunciats pel president del Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental, Nil López. El també alcalde de Matadepera va celebrar haver posat “la planta al dia amb la incorporació de millores tecnològiques” que contribueixen a “assolir objectius de desenvolupament sostenible”. Un d’aquests elements innovadors incorporat a les instal·lacions vallesanes és el sistema pioner de deshidratació tèrmica, tal com es va anunciar.

La directora tècnica del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, Concha Zorrilla, i el conseller Calvet / GUILLEM PLANS

“Fruit del funcionament de la planta calia revisar les instal·lacions amb elements d’innovació que permetran obtenir més eficiència en el procés”, va reconèixer el conseller de Territori i Sostenibilitat. La planta de compostatge es va posar en funcionament l’any 2003 i no havia estat prou remodelada des del 2006, moment en què es va tirar endavant un procés de millora per tal d’incorporar la biometanització de la matèria orgànica.

La directora tècnica del Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental, Concha Zorrilla, va explicar que, mentre la planta està tancada, prop del 95% de residus que s’hi destinaven s’han hagut de repartir entre els Ecoparcs de Montcada i Reixac i d’Hostalets de Pierola. El director de l’ARC, Josep Maria Tost, també va acompanyar la visita.

Visita a les instal·lacions de la planta de Can Barba, a Terrassa / GUILLEM PLANS

Objectiu: 60%

Pel que fa a la generació de residus a Catalunya, el conseller va recordar que, com a objectiu per aquest any, la recollida selectiva ha de representar un 60% del volum total. “La ciutadania i les empreses s’han d’esforçar, però també hem de tenir, com a contraprestació, instal·lacions com aquestes”, va afegir durant la visita.

Comentaris
To Top