CAPITAL NATURAL

La data en què els humans hem esgotat la biocapacitat dels recursos naturals del planeta, aquest any, és el 22 d’agost

Per Ricard Estrada i Arimon, enginyer tècnic agrícola

Imatge de Brennan Lashever, 2009. Font: Wikimedia Commons (https://commons.wikimedia.org)

S’atribueix al senyor Antonio Guterres, secretari general de les Nacions Unides, la frase: «Encara que l’alleujament sigui momentani i no resolgui, de fons, la crisi climàtica actual, la veritat és que el coronavirus està portant bones notícies per al medi ambient». Almenys això és el que sembla.

Fa aproximadament un any vam publicar un petit article sobre aquest mateix tema que es titulava «El dia de la biocapacitat de la Terra»i fixava el dia 29 de juliol de 2019 com la data en què la Terra havia esgotat la seva capacitat d’aportar recursos naturals per a l’espècie humana. Aquest any, però, amb les pertorbacions que hem tingut, les que tenim i les que previsiblement tindrem en un temps inconcret més, ha semblat adient fer el seguiment de com tenim això de la biocapacitat. Mirant el que explica la Global Footprint Network, entitat que treballa per calcular la «petjada ecològica» de l’espècie humana a la Terra, hem pogut saber que es preveu que s’han guanyat 25 dies respecte a l’any passat. Aquesta dada es refereix a la totalitat del planeta. Una altra cosa és com es distribueixen les demandes entre les diferent regions del món.

De tota manera, abans d’entrar més en el tema, val la pena saber qui promou això de la petjada ecològica i des de quan pren pes en els ambients científics i també més pausadament en les administracions que gestionen la sostenibilitat de les ciutats, les regions i els estats. Aquests càlculs es fan des dels anys 90 del segle passat i van ser creats per Mathis Wackernagel (1962), nascut a Basilea, Suïssa, enginyer mecànic i doctor per la Universitat de la Columbia Britànica, i William Rees (1943), doctor en ecologia de la població per la Universitat de Toronto, Canadà. Aquests dos científics van elaborar un mètode que ha estat acceptat internacionalment per calcular la petjada ecològica de la humanitat. Per realitzar els càlculs es consideren les dades següents: la capacitat productiva dels sòls agrícoles, les pastures, les explotacions ramaderes i piscícoles, la producció de fusta i altres productes forestals, l’espai que ocupen les infraestructures, l’urbanisme i la capacitat per absorbir els residus, i molt especialment les emissions de carboni. Amb tot aquest cúmul de dades es determinen les capacitats productives, que es concreten en superfícies de biocapacitat. Utilitzant com a unitat de càlcul l’hectàrea, es poden fer comparatives del dèficit i de la reserva ecològica de cada regió o ciutat, també de l’impacte ecològic, i finalment de la biocapacitat total de cada regió.

Imatge de Bjornphoto, 2013. Font: Wikimedia Commons (https://commons.wikimedia.org)

Aquests càlculs es poden realitzar també per a les persones. Així, la Global Footprint Network ens ofereix un exercici per calcular (aproximadament) la nostra petjada ecològica individual, d’una manera senzilla, per mitjà d’una calculadora.És un bon exercici entrar-hi per fer l’estudi individual i saber com estem utilitzant els recursos que genera la natura.

Segons ens indiquen les dades de la Global Footprint Network, per a l’estat espanyol,el dia en què es va esgotar la biocapacitat va ser, aquest any (2020), el 27 de maig. Pel que fa al planeta, la humanitat ha esgotat la seva biocapacitat el dia 22 d’agost de 2020. És recomanable fer un cop d’ull a la balança dels estats que són generadors de recursos naturals (els poc desenvolupats), és a dir, els que generen capital ecològic, com ara Sao Tomé i Príncipe, la República Dominicana, l’Equador, el Marroc, Indonèsia, la República del Níger, Myanmar, el Kirguizistan…, i els que en són consumidors (els desenvolupats), és a dir, els que viuen creant deute ecològic, com ara Qatar, Luxemburg, Emirats Àrabs Units, Bahrain, Kuwait, Trinitat i Tobago, els Estats Units d’Amèrica, el Canadà…

Algunes coses hem de canviar, oi?

—————————————————————————————————————————————————–

NOTES:
El dia de la biocapacitat de la Terra

https://www.quaderndelesidees.press/blog/el-dia-de-la-biocapacitat-de-la-terra/

Calculadora

http://www.footprintcalculator.org/food1

Balança

http://www.monsostenible.net/catala/noticies/lovershoot-de-la-terra-per-aquest-2020-es-fara-public-coincidint-amb-el-dia-del-medi-ambient-pero-el-dels-paisos-ja-esta-disponible-i-el-de-catalunya-i-espanya-es-situa-a-finals-de-maig/

Global Footprint Network

https://www.footprintnetwork.org/

Publicat simultàniament a Quadern de les idees, les arts i les lletres.

Comentaris
To Top