Diners

La nova Caixabank, el gegant bancari de l’Estat

José Ignacio Goirigolzarri i Gonzalo Gortázar a la roda de premsa d’ahir / CEDIDA

Els consells d’administració de CaixaBank i Bankia han aprovat el seu projecte de fusió per a l’absorció de Bankia per CaixaBank consistent en una equació de bescanvi de 0,6845 accions ordinàries noves de CaixaBank per cada acció de Bankia, Amb aquesta operació, que es va presentar ahir públicament, neix el banc més gran de l’Estat i un dels més grans d’Europa.

La nova entitat resultant de la fusió mantindrà la marca Caixabank i tindrà la seu social a València, si bé conservarà dues seus operatives a Madrid i Barcelona. Estarà representada per l’entitat catalana en un 74,2% del capital, mentre que la madrilenya aportarà el 25,8%. CriteriaCaixa, entitat controlada al 100% per la Fundació Bancària “la Caixa”, es mantindrà com a accionista de referència de CaixaBank amb al voltant del 30% de l’accionariat, mentre que l’Estat, a través del FROB, assolirà el 16,1%.

El nou banc, que estarà presidida per José Ignacio Goirigolzarri –actual president de Bankia–, superarà els 664.000 milions en actius totals i una capitalització borsària superior als 16.000 milions d’euros. Les entitats van afirmar que amb la fusió s’aconseguiran unes sinergies o estalvis de 770 milions d’euros per a l’any 2023, uns ingressos de 290 milions a l’any, i s’elevarà el benefici per acció un 28% respecte a les estimacions que feia el mercat per a l’any 2022.

El conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortázar, l’operació és una “oportunitat molt gran de generar valor per als accionistes”. A més, va destacar que es crea una base de clients molt àmplia, de 20 milions de persones, i amb molta capil·laritat en el territori, tant en el cas de l’entitat catalana com Bankia. Concretament, tindrà representació en 2.200 municipis i en 290 serà l’única entitat amb representació.

La nova entitat a Sabadell

A la ciutat, Caixabank ara té 19 oficines. En aquest sentit, disposes de tres sucursals amb model store. Si més no, l’entitat financera ha apostat per la ciutat en els darrers anys. El 2018 va traslladar la seu central al nou edifici Rambla One i un any després transformava l’edifici de la plaça del Doctor Robert, 4-5, en una oficina Business amb cinc gestors especialitzats.

Per la seva banda, Bankia compta amb tres sucursals, situades a llocs clau de la ciutat, com l’avinguda de l’Onze de Setembre, la Rambla i la plaça de Catalunya. Sobre el futur dels treballadors, Gortázar va admetre ahir que hi haurà funcions que coincidiran entre les dues entitats, però va evitar concretar quants empleats afectarà i quins perfils.

Els dos dirigents van quantificar els costos de reestructuració en 2.500 milions d’euros, inclosos els costos d’un eventual procés de reestructuració de la plantilla. Tant Gortázar com Goirigolzarri van insistir que la culminació de la fusió no es produirà fins d’aquí almenys mig any, quan reguladors de la competència, el Banc d’Espanya i el govern de l’Estat hi donin el seu vistiplau i que els consells d’administració aprovin els informes de fusió i se celebrin les respectives juntes generals d’accionistes.

Mentrestant, les dues entitats funcionaran independentment sota els seus respectius òrgans de govern i competint entre elles, i l’impacte entre els treballadors “serà zero” en els pròxims mesos, segons el conseller delegat de CaixaBank. No obstant això, ha comentat que preveu unes “negociacions complicades. Ens hi deixarem la pell per arribar a un acord”.

Publicitat
Comentaris
To Top