Diners

L’atur cau en 256 persones a Sabadell al setembre després d’un agost difícil

Les contractacions del setembre han contribuït al descens de l'atur / LLUÍS FRANCO

256 persones menys sense feina respecte al passat mes d’agost a Sabadell. Segons les dades fetes públiques avui, el mes de setembre s’ha saldat amb 14.939 inscrits a les llistes del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). D’aquesta manera, es torna a la tendència a la recuperació de l’ocupació que va començar al  juliol. Aleshores era el primer mes, des de l’inici de la pandèmia. L’agost, però havia trencat aquest inici de la lenta recuperació.

A causa de l’estat d’alarma per la Covid, entre els mesos de març i abril, la desocupació va créixer un 12,3%. Entre abril i maig, durant les fases de desconfinament l’atur continuava augmentant, però menys: 5,6%. El juny, es tancava amb un increment només del 0,3%. Fins aleshores, malgrat que es registrava un augment de la desocupació,  era decreixent mes a mes. Amb aquesta tendència,el juliol va haver el sorpasso i el nombre de sabadellencs desocupats va baixar un 2,9%. Després de la interrupció de l’agost, amb un increment d’un 2,28%, hi ha una descens d’un 1,68%.

Millor setembre des del 2007

El setembre marca l’inici de l’activitat econòmica, el que afavoreix les noves contractacions. De fet, en tot l’històric, exceptuant els anys de la crisi del (2008-2011), al setembre s’ha reduït l’atur  a Sabadell. Fins i tot, tant en nombre absoluts com en percentatge, el mes passat va ser el millor setembre des del 2007, pel que fa a la disminució de persones desocupades a la ciutat. Tanmateix, en la comparativa interanual, hi ha 2.769 persones inscrites al SOC de la ciutat més que el mateix mes de l’any passat, el que suposa un augment del 22,75%.

Tendència a la baixa

Al conjunt de la comarca del Vallès Occidental s’ha vist una tendència similar, amb un augment de desocupats. La disminució de persones a l’atur ha estat de 1.457 treballadors, el que rebaixa les xifres a 60.103 vallesans a l’atur. De fet, en tots els municipis de la comarca –excepte a Rellinars– s’ha reduït el nombre d’aturats.

A Catalunya, la dinàmica és semblant. L’atur registrat va baixar aquest setembre en 2.441 persones respecte al mes anterior, fins a les 478.201, xifra que representa un descens de mig punt (-0,51%), segons el Ministeri de Treball i Economia Social. En comparació amb el mateix mes del 2019, però, va suposar un increment del 28,33%, concretament 105.578 desocupats més. Pel que fa a l’afiliació a la Seguretat Social, al setembre hi havia 3.352.732 persones inscrites, és a dir, 11.106 persones més respecte al mes anterior (+0,33%), mentre que si es compara amb el mateix mes del 2019, va ser un 3,10% inferior, amb un descens de 107.197 persones.

Comentaris
To Top