Publicitat
JOSEP ROF

La Gran Via de l’Intel·lecte

[Per Josep Rof, enginyer industrial i expert en innovació]

L’any 1985 les 5 companyies més valuoses dels Estats Units, i això volia dir de tot el món, eren: Exxon, General Motors, Mobil, Ford Motor i Texaco. Tres petrolieres i dues del sector d’automoció, que en el fons estan relacionades. L’única empresa del sector de sistemes d’informació era IBM, que estava en la sisena posició. Si miréssim llista de les 25 primeres, la gran majoria també eren altres petrolieres, fabricants de cotxes i proveïdors del sector d’automoció. El cotxe era el gran tractor.

Si analitzem els valors avui dia, la primera segueix sent una petroliera (Saudi Aramco), però les set següents són del sector de les tecnologies de la informació: Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet (Google), Facebook, Alibaba i Tencent. Ara ja no totes són americanes: n’hi ha una de saudí i dues de xineses. Algú em dirà, ep!, que Amazon és una empresa logística. I jo li diria, que no, que Amazon és una empresa tecnològica que té una divisió de logística, que és la popular i on el seu avantatge competitiu és el coneixement, però la que guanya més diners és la de sistemes d’informació (Amazon Web Services). Com es pot apreciar, l’intel·lecte ha desplaçat el cotxe.

Per tant, avui dia, queda clar que el camí a seguir és el de l’intel·lecte. La borsa, que valora les expectatives de futur, ens ho diu clarament. Ja no fa falta tenir recursos naturals (petroli, carbó, acer, etc.) per progressar en aquest món. El que valen són els intangibles.

I tot això que ens expliques, què té a veure amb Sabadell? Doncs molt senzill. A Sabadell tenim la Gran Via, que és una autopista urbana. Afortunadament, ja hi ha la voluntat de transformar-la. I el que hem de fer, igual que ha fet el mercat, és substituir el cotxe per l’intel·lecte.

Al voltant de la Gran Via hi ha centres de referència com ara l’hospital Parc Taulí, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Escola Superior de Disseny (Universitat Ramon Llull) o l’Escola Oficial d’Idiomes. Aquests centres han de servir de revulsiu perquè Sabadell es transformi i passi a ser una ciutat de l’intel·lecte.

Però també s’ha de fomentar la col·laboració entre entitats, ja que d’aquí surten sempre idees innovadores. Segurament molts sabeu que a la gran majoria d’empreses d’alta tecnologia el cafè és gratis. Sabeu quin n’és l’origen? Doncs, crec que a Hewlett Packard es van adonar que fent el cafè es trobaven gent de diferents departaments i, en parlar entre ells, sorgien noves idees en barrejar conceptes de diverses àrees. Aquestes idees, si cadascú hagués seguit tancat en el seu propi món, no haurien sorgit. Per tant, l’empresa va posar el cafè gratis per fomentar aquesta interacció i accelerar la sortida de nous productes, moltes vegades rupturistes. De fet, el cafè seria una inversió en i+R+D.

I amb una Gran Via pacificada on predomini el verd, on vingui de gust caminar per agafar idees o anar a peu a fer un cafè amb companys d’una altra entitat, segur que podríem entrar en un cercle virtuós on cada vegada es col·labori més entre entitats i hi hagi més idees innovadores que es transformin en productes i serveis d’alt valor afegit.

Agradi o no, Sabadell ha de fer un canvi. Moltes persones i entitats hi estan d’acord. El tèxtil es va acabar. I el que no podem pensar és que ho enfocarem tot a serveis de baix valor afegit i a la construcció, amb pisos que ningú podrà pagar. Sabadell s’ha de posicionar com una ciutat on el coneixement sigui clau i, per tant, tots els sectors siguin d’alt valor afegit: des del comerç a la indústria, des de la salut als serveis, des de la construcció a l’alimentació, des de l’agricultura a l’aeronàutica o des de la cultura al sector públic.

Fàcil no és. De fet, en el seu dia ja es parlava de la Gran Via Digital, que no va reeixir. Per aconseguir-ho s’haurà de tenir una estratègia clara. Però d’això ja en parlarem un altre dia.

Ens hi posem?

Publicitat
Comentaris
To Top