PACO ARANDA

Uns pressupostos socials per a la recuperació

[Per Paco Aranda, diputat del PSC al Congrés dels Diputats]

Aquesta setmana hem conegut el projecte de pressupostos de l’Estat per al 2021, presentat pel Govern de coalició. Aquests pressupostos han estat remesos al Congrés per a la seva tramitació les pròximes setmanes. Són els primers pressupostos des de fa 3 anys i, per descomptat, els primers pressupostos en aquesta època de pandèmia.

Per això, la primera reflexió que hem de fer, i donades les difícils circumstàncies que estem patint en l’àmbit sanitari i econòmic, és que es tracten d’uns pressupostos molt necessaris per a tot el país. Són uns pressupostos que, juntament amb el paquet d’ajudes europees que el president Pedro Sánchez va ajudar a aconseguir a Brussel·les, han de ser la punta de llança de la recuperació social i econòmica.

En aquest sentit, els PGE també són bons per a Catalunya, el Vallès Occidental i Sabadell, ja que estan pensats per a aquesta recuperació social i econòmica, i per a la modernització de l’economia. Són uns pressupostos pensats a ampliar l’escut social, que benefi cia sobretot qui està patint de manera més crua aquesta crisi. Els PGE 2021 suposen per a Catalunya un volum de recursos de 24.215,28 M €. Dels quals 2.239,4 M € corresponen a inversió i 21.379,88 M € a sistema de finançament.

Són, per tant, uns pressupostos per a la recuperació social. Els PGE 2021 presenten la major inversió en despesa social de la història, consolidant l’ingrés mínim vital, blindant el sistema de pensions i incrementant les partides destinades a sistema d’atenció a la dependència i a la prestació de serveis socials. Per exemple, les pensions contributives s’incrementen un 0,9%, més de 26.300 milions d’euros destinats a 1.790.000 catalans, entre ells, 58.000 sabadellencs i sabadellenques. S’incrementen les pensions no contributives un 1,8%, amb més de 340 milions d’euros. A més, Catalunya es benefi ciarà de l’augment de 600 milions d’euros de la dotació a la dependència, per arribar a 2.354.000 el 2021, i amb la pujada de les beques es beneficiaran 119.000 catalans i catalanes. Són només alguns exemples.

Sens dubte són uns pressupostos que inverteixen en les persones. Si alguna cosa hem après d’aquesta crisi és la importància de tenir un Estat del Benestar fort, capaç de protegir els nostres ciutadans/es i les nostres empreses quan més ho necessiten. Per això, els PGE són uns pressupostos d’inversió social.

Pel que fa a la inversió en infraestructures, en relació amb Sabadell i amb la comarca, el pressupost reflecteix l’actuació i la intenció del Govern de dur a terme l’Orbital B-40. Les quanties consignades, tant del tram Olesa-Viladecavalls com del Terrassa-Caldes, es corresponen amb les actuacions prèvies necessàries per a l’execució dels projectes. Així, els PGE preveuen la dotació per continuar l’execució de l’obra en marxa del tram Olesa-Viladecavalls, així com la redacció de l’estudi informatiu Terrassa-Caldes, d’acord amb la fase de tramitació en què es troba l’actuació. A això se suma el compromís de govern de portar l’R4 a l’aeroport, com s’ha posat de manifest amb la licitació fa uns dies de les obres dels túnels. Davant de la intenció de la Generalitat, que en el millor dels casos trigaria 4 anys, l’opció de Renfe pot permetre donar servei de connexió molt abans que estigui la llançadora d’FGC. A més, Adif preveu continuar amb la fase de projecte de la integració urbana del ferrocarril a Montcada i Reixac, Renfe destinarà partida pressupostària per a la millora i renovació de, entre altres, les estacions de Santa Perpètua i Cerdanyola Universitat, es preveu una inversió de 600.000 euros d’Aena a l’aeroport de Sabadell, 1,5 M € a CAR de Sant Cugat i 15,3 M € al Laboratori del Sincrotró ALBA.

Sens dubte són uns pressupostos necessaris. Ara és el moment que els partits es posicionin. El Govern ha fet la seva feina i esperem que la resta de formacions donin suport al pressupost després del tràmit d’esmenes, pel qual és pertinent interpel·lar totes les formacions perquè estiguin per la tasca de remar en la direcció de tenir uns pressupostos beneficiosos per a tota la ciutadania.

Comentaris
To Top