Ciutat

L’esport, la salut i la innovació, en un nou ‘hub’

L’Ajuntament de Sabadell presentarà el projecte per impulsar iniciatives en aquests àmbits, amb la participació de la UAB, el Parc Taulí, empreses i entitats de la ciutat

Usuaris del Club Natació Sabadell, fent exercici a les instal·lacions de Can Llong / Lluís Franco

L’Ajuntament de Sabadell treballa en el nou SBD Esport Hub, que vol ser el pas definitiu per fer realitat la xarxa-clúster d’esport, innovació i salut de la ciutat que es va començar a gestar l’abril del 2017 amb el govern anterior, segons ha pogut saber aquest diari. El projecte l’impulsa el consistori i el gestiona la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que recentment ha guanyat la licitació per fer la conceptualització del hub. Des de la universitat hi participen el Parc de Recerca i l’Institut de Recerca de l’Esport. L’Ajuntament preveu presentar el projecte públicament el 9 de desembre, tot i que la data encara no es dona per definitiva i podria canviar per motius d’agenda, tal com confirmen fonts coneixedores de la iniciativa.

El que ja està definit és què vol ser i quins són els primers passos de l’SBD Esport Hub. Aquest nou espai serà una xarxa de persones, entitats i empreses que mitjançant xerrades, trobades, tallers i reunions han d’afavorir sinergies que permetin potenciar projectes d’innovació en l’esport i la salut. Per això, una de les seves claus són els actors que el conformaran, amb l’Ajuntament al capdavant i la UAB, el Parc Taulí i entitats i associacions de Sabadell. L’aspiració és que sigui referent internacional.

Un cop presentat hi haurà tres sessions de treball per començar a donar-li forma. Es faran sota el paraigua de les trobades que impulsa el hub B30, de municipis propers a aquesta via. La primera, Sabadell, epicentre de l’esport, serà l’11 de desembre, amb un taller d’experts sobre l’oportunitat de construir un hub de l’esport a Sabadell. Es farà per via telemàtica. La segona sessió serà el 26 de febrer del 2021 sota el títol Els hubs esportius, xarxes obertes, que també tindrà el format de taller d’experts, però en aquest cas, centrat en l’emprenedoria, els clústers i les xarxes en el món de l’esport. L’emplaçament està per determinar. La tercera sessió prevista serà el proper 2 d’abril, Serveis i valor dels hubs esportius, i anirà sobre la valorització de projectes innovadors, start-ups i màrqueting esportiu.

El tret de sortida per promoure una xarxa d’aquestes característiques de col·laboració publicoprivada es va donar el juny del 2018, amb la reconversió de la Fundació per l’Esport en la Fundació Esport, Innovació i Salut.

Covadonga Urban Lab

L’SBD Esport Hub és el projecte més avançat que també s’ha treballat en el marc del Covadonga Urban Lab, amb la participació del consistori, la UAB, veïns i entitats, entre altres universitats i agents que també l’han fet possible. Els impulsors de la iniciativa han presentat aquest divendres l’estat de situació dels projectes que aquest any s’han treballat en el laboratori d’innovació urbana. La finalitat és generar idees que es portin a la realitat per transformar Covadonga i resoldre diferents reptes que es van diagnosticar inicialment. Alhora que el model sigui exportable a altres barris i ciutats.

Així, a part del hub, també es troba en una fase avançada la creació d’una comunitat energètica per autoproduir l’energia que consumeixen a casa seva. L’actual proposta, liderada pel grup local de SOM Energia, preveu la incorporació de 50 persones. Cada persona hauria d’aportar 1.000 euros per a la instal·lació. Segons els promotors, amb un consum anual de 4.000 kWh per habitatge el cost seria de 1.020 euros, respecte als 1.200 euros que asseguren que costaria actualment, sense l’energia renovable, i per tant l’estalvi seria de 180 euros.

Comentaris
To Top