Ciutat

Arriba una nova era

L’espai per a e-sports habilitat al Club Natació Sabadell / Lluís Franco

“És el futur o part del futur. No substituirà l’esport de tota la vida però passarà a ser part de l’esport”, explica el president del Club Natació Sabadell, Claudi Martí. El gaming, també conegut com a e-sports, ha arribat a Sabadell per quedar-se. De la mà de l’empresa Asobu eSports, el Club Natació es converteix en el primer centre esportiu d’Europa que compta amb un espai de videojocs en línia a les seves instal·lacions: “Ens van obrir les portes i ens van oferir el millor espai que tenien. Tot el que pugui ser una confluència i crear sinergies amb el Club, benvingut sigui”, exposa el sabadellenc Roberto Expósito, CEO de l’empresa nouvinguda a la ciutat.

Amb una inversió de 150.000 euros i un espai de 400 metres quadrats amb més de vint equips informàtics, s’espera aconseguir 2.800 abonats d’aquí a un any i de retruc ajudar a augmentar la massa social del Club, molt tocada, amb una caiguda del 20% per la pandèmia de la Covid-19: “Ja fa un parell d’anys que hi anàvem al darrere. Havíem constatat que a l’edat dels 14-15 anys, si no competies a nivell federat, el club perdia actiu. És per això que ens hem hagut d’adaptar fins a trobar el punt de trobada, que finalment s’ha convertit en un win-win”, detalla Martí.

Aquesta simbiosi espera, també, trencar amb l’estereotip d’una indústria que promou de manera implícita el sedentarisme. L’objectiu és precisament acostar l’esport a aquells joves que avui dia se senten atrets per la pràctica esportiva: “El fet d’estar dins d’un centre esportiu permet compaginar-se a la perfecció amb el món del gaming. Estem ubicats en un indret ideal: tenim l’escola Santa Clara, el Club i Asobu. Tots, pares i fills, hi sortim guanyant”, declara Expósito.

En la mateixa línia, el màxim responsable del Club alerta que “els e-sports també requereixen una preparació física, un entrenament, no només és seure davant d’un ordinador”.

L’empresa sabadellenca –que entre els socis figuren l’exjugador del Barça d’handbol Enric Masip, i l’exfutbolista Albert Luque– no només es vol centrar en l’entreteniment, sinó que obre una altra via enfocada en l’àmbit professional: “A través del gaming pots detectar competències i habilitats. El món del gaming és alguna cosa més que jugar a maquinetes. Optem per un model de negoci híbrid, amb patrocini i prestació de diversos serveis”.

‘Gamer’, ‘Caster’ i ‘Coach’

Conèixer el món dels e-sports és com submergir-te en el món fictici de Runaterra de LoL. Ser gamer, caster o coach són alguns dels anglicismes que utilitzen els joves millennials o post-millennials quan es troben a l’estadi, l’espai on es poden viure en directe les competicions, o a través de Discord, l’aplicació per antonomàsia que s’utilitza com a xat: “Aconseguir el vincle personal és una cosa que en línia t’hi pots acostar, però no és el mateix. Veure’t les cares entre l’staff i els jugadors fa que l’equip sigui més fort, més dinàmic. És cert que en els temps que corren és més complicat, però és d’agrair quan passa. Es trenca amb la relació estrictament professional”, explica Carles Muñarch, CEO de l’equip Abeconejos i soci de l’acadèmia d’e-sports B The Game (L’Hospitalet de Llobregat).

Ser un bon gamer no està a l’abast de tothom. L’edat és el primer i màxim hàndicap que any rere any juga en contra dels seguidors dels jocs en línia competitius. L’adolescència i els inicis de la joventut són els temps d’or per convertir-te en un autèntic influencer dels e-sports: “Els coreans i els xinesos són el Brasil del 2002. Per ser un bon jugador necessites tenir molts reflexos, molta habilitat, i això, amb el pas dels anys, es va perdent”, comenta el caster d’Asobu eSports Iker Ruiz.

El mateix passa si vols ser un coach (entrenador), una de les peces més cobdiciades d’un equip. A diferència del que pot succeir amb un tècnic de futbol, de bàsquet o handbol, la figura de l’entrenador difereix bastant d’un preparador a l’ús: en el cas del League Of Legends LoL, no pot donar indicacions als jugadors durant la partida, ha de conèixer els més de 150 personatges i permanentment ha d’estar a l’aguait de les contínues millores que Riot Games introdueix en el joc. “És l’encarregat de portar tots els jugadors a nivell d’entrenaments, planificar rutines i escollir quins seran els personatges que representaran l’equip durant la partida. Ha de tenir la capacitat per estudiar els personatges del contrincant per contrarestar la seva estratègia”, exposa Muñarch. Algú podria pensar: i quina és la gràcia de veure una partida de Counter-Strike, Rocket League, Fornite, o League Of Legends? Doncs la resposta rau en el paper que juga el caster, conegut en els esports tradicionals com el comentarista.

La Lliga de Videojocs Professionals (LVP) regularment busca casters per a la Superliga Orange, una mostra de la importància d’aquesta figura en els e-sports, la mare dels ous d’aquesta indústria: “Ha de ser un gran comunicador i tenir bona veu. Les finals poden durar entre tres i cinc hores. De fet, molts dels casters estudien Periodisme i aquest és el seu hobby. S’ha de saber expressar bé i tenir un background del joc”, comenta Ruiz. A un jove estudiant de segon de Batxillerat del Ferran Casablancas que el dia de demà li agradaria dedicar-se a alguna cosa on “puguis parlar i la gent t’hagi d’escoltar per nassos”, explica amb un somriure trapella.

Prop de 4 milions d’espectadors

Per fer-se una idea de la magnitud d’espectadors i de milions que genera la indústria dels e-sports (l’any passat, segons dades de l’Associació Espanyola de Videojocs, els esports electrònics van generar 35 milions d’euros arreu d’Espanya), el passat clàssic entre el Reial Madrid i el Barça, del primer de març d’enguany, va ser seguit per 2.610.000 milions d’espectadors a través de la plataforma Movistar+, mentre que la gran final Worlds 2020 de League Of Legends, celebrada ara fa un mes i mig, va ser seguida per 3.882.252 gamers i aficionats al LoL d’arreu del món. Per posar cara a xifres d’aquest món en constant creixement, el madrileny Carlos Ocelote Rodríguez, de només trenta anys, és el referent de tots els joves gamers.

Considerat un dels millors jugadors del món del World of Warcraft i League Of Legends, l’ara propietari de l’equip G2 Esports (el gran dominador a Europa del LoL –subcampió l’any passat al Mundial, seguit per més de 100 milions d’espectadors únics–) té gairebé mig milió de seguidors a Twitter, els esdeveniments són seguits per més de 160 milions de persones i l’equip, creat ara fa cinc anys, ja està valorat amb més de 100 milions: “En el món del gaming hi ha dos vessants, el professional i l’amateur. En l’actualitat es basa en la part professional. I per mi és una bombolla. És per això que volem fugir una mica d’aquí i dirigir-nos a la prestació de serveis. Per exemple, el club Movistar Riders factura uns 2 milions d’euros l’any, que d’aquests, 1,8 provenen del patrocini publicitari. I és un risc si cauen els patrocinadors”, alerta Expósito.

Relacionat amb l’aspecte de la professionalització de gamers i clubs d’e-sports, no és estrany sentir a parlar de les Gaming House, la residència per a jugadors professionals que es dediquen als jocs en línia (fa un parell d’anys, a Bellaterra, el club S2V Esports
– ara a Esplugues– va ser un dels pioners) amb totes les comoditats i serveis per rendir al més alt nivell: “Actualment, els equips professionals tenen psicòlegs, nutricionistes, piscina i gimnàs. Si dorms malament, no menges correctament o tens una vida sedentària, és totalment contraproduent si has de rendir durant vuit hores. No és implícit tenir una vida saludable, però la requereix per guanyar”, avisa el caster sabadellenc Iker Ruiz.

Comentaris
To Top