Arxiu

Antoni Forrellad i els teixits

Quan Antoni Forrellad i Solà va ser director de l’Escola Industrial i d’Arts i Oficis de Sabadell (1936-1939) va observar que el projecte de nous teixits es feia per mètodes totalment empírics. Com a Doctor Enginyer Industrial, això ho trobava absurd.
Quan va impartir l’assignatura de Teoria de Teixits els anys 1939 i 1940 al Col·legi Mercantil (Cal Tatché) va esdevenir el primer català en la geografia tèxtil espanyola que va començar a estudiar els paràmetres pel càlcul de la construcció de teixits amb la col·laboració dels seus alumnes més avantatjats.Quan Forrellad va deixar les seves activitats tèxtils, un dels seus al umnes, l’Ignaci Arimon Soler, industrial i professor, després, a l’Escola Superior de Disseny (ESDI), va continuar aquesta tasca i va publicar el llibre “Fundamentos de los Tejidos”, que alguns teòrics varen emprar.
A l’any 1952 l’Institut Sallarès i Pla va atorgar el premi  “Miquel Alemany Torrents” al Tècnic Tèxtil Antoni Marcet Jenny sobre el mateix tema, titulat “Estudio de Complementos Técnicos en la fabricación de Tejidos” crec jo, seguint els principis promoguts per Antoni Forrellad i establint ja coeficients específics (K) per cada lligament.
El professor que va impulsar més la idea del promotor Antoni Forrellad, va ser el Dr.Enginyer Vicenç Galceran Escobet de l’Escola d’Enginyers de Terrassa i que a l’any 1963 va impartir un curset a les Agrupacions Professionals Narcís Giralt, aportant molts factors nous. El seu llibre “Tecnologia del Tejido”, segon volum, sobre construccions es va publicar el 1961. Posteriorment el professor D.C. Snowden de Galashiels (Escòcia) ens va donar també un curset a les  A.P.N.G., el setembre del 1969, amb les seves pròpies especificacions.La teoria tècnica dels teixits anava avançant.
El Gremi de Fabricants de Teixits a Sabadell va editar l’any 1999 un opuscle titulat “Taula Axial” com a manual pràctic i ràpid per construir fàcilment  un teixit basat en els paràmetres del professor Galceran i la pròpia experiència personal de l’autor Teòric Tèxtil, Josep Cusidó i Muñoz.
No cal oblidar que mentrestant a Itàlia,  l’any 1949, de Basilio Bona, industrial llaner de prestigi, va publicar la quarta edició de “Riduccioni e pesi dei tessuti” (la 1ª el 1877 molt basada en la llana de carda), però no contemplava encara les noves fibres artificials i sintètiques. Pocs fabricants de llana de la nostra ciutat coneixien el sistema Bona i l’aplicaven. Els nous Teòrics ja vàrem adoptar el sistema Galceran, més complet i generalitzat.
No cal dir que el precursor dels valors científics del teixit aquí al nostre país, va ser, doncs, l’Antoni Forrellad i Solà, de Sabadell.

Comentaris
To Top