Publicitat
Ciutat

Sabadell prepara un nou pla de patrimoni

Sabadell prepara el segon document de protecció dels béns culturals en dos anys

Imatge de la demolició de part de la fàbrica Artèxtil, aquest 2018 / ÓSCAR ESPINOSA

Després d'aprovar l'any 2016 el PEP [BAMAS], el pla que actualment regeix la gestió del patrimoni arqueològic, mediambiental i arquitectònic de Sabadell, l'Ajuntament ha encarregat un nou document a l'arquitecte barceloní Antoni Vilanova. El pla, que està en procés de redacció, ja ha estat explicat als plens municipals, però encara no s'ha anunciat activament a la ciutadania.

Amb un pressupost de 77.440 euros, el pla està cridat a trencar el desafortunat historial de plans de protecció fallits, obsolets o suspesos de la ciutat. Haurà d'enfrontar, també, la situació precària de bona part del patrimoni sabadellenc, amb joies de la seva arquitectura mutilades, degradades, abandonades o desaparegudes.

Segons ha pogut saber el D. S., el nou pla de protecció inclourà nous elements al catàleg i apostarà per un model més flexible i dialogant. Tot i que fins ara, l’Ajuntament no ha donat detalls de com es concretarà aquesta visió oberta i participativa que han anunciat els seus redactors. Una de les possibilitats és que el pla aposti per prioritzar pels comitès tècnics; un punt que experts com Manel Larrosa valoren positivament.

“Cal una gestió positiva i àgil del patrimoni”, destaca l’urbanista, “no es pot deixar la responsabilitat de la valoració d’un edifici únicament a un pla. Cal actuar en funció de l’ús que es doni a l’immoble i adaptar el criteri als temps... Un pla de patrimoni pot aportar una defensa jurídica i prohibicions, però no la sensibilitat per decidir. Això ha de venir a partir d’una cultura, un acord i una experiència”.

“La pedra filosofal de la protecció del patrimoni és tenir criteri i que aquest es basi en l’especialització i l’experiència”, diu Antoni Vilanova, director del nou pla i president de l’Agrupació d’arquitectes per a la defensa i intervenció en el patrimoni del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. L'arquitecte és un ferm defensor dels comités tècnics, ja que considera que permeten "aquesta visió i mirada amplia" i que ajuden "a vetllar per que els projectes que es facin sobre els béns catalogats siguin coherents".

Segons l'oferta pública llançada per l'ajuntament, el contracte per l'elaboració del nou pla va adjudicarse el 21 de juliol del 2017 i es va formalitzar el 8 de setembre del mateix any. El termini d'execució és, en teoria, de 9 mesos; per la qual cosa ja s'hauria d'haver informat de l'estat del pla.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top