Ciutat

Els actes del centenari de la Colla de Sabadell ja han arrencat

Enguany, la ciutat celebrarà el centenari de la Colla de Sabadell i aquest diumenge s'ha donat el tret de sortida amb un vermut al Racó del Campanar

El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest matí al Racó del Campanar / Victòria Rovira

Aquest diumenge al matí, el Racó del Campanar ha sigut l’escenari que ha acollit l’acte de presentació de la commemoració del centenari de la Colla de Sabadell, amb un vermut ple d’activitats. A l’esdeveniment han assistit membres de la Comissió de la Colla de Sabadell; el comissari del centenari, Joan Safont; la regidora de Cultura, Montserrat Chacon; l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant i el president de la Generalitat, Quim Torra.

El grup de teatre Al Galliner ha sigut l’encarregat de dirigir l’acte d’aquest diumenge amb una teatralització en la que s’ha recreat a quatre personatges: Joan Oliver, Francesc Trabal, Armand Obiols i Mercè Rodoreda. Els assistents també han gaudit del taller “Quina canya, la Colla de Sabadell”, l’espectacle itinerant “Extintos”, l’espectacle “Blanko” i l’actuació del Quintet de Metall de l’Orquestra Simfònica del Vallès.

“El nostre objectiu és arraconar aquella dita que diu què a Sabadell tothom fa per a ell, i intentar crear una commemoració de ciutat, en que cadascú, cada entitat i cada centre escolar faci alguna activitat dedicada a la colla, per convergir en una celebració de ciutat”, assegurava Cesc Prat, membre de la comissió de la Colla de Sabadell.

Prat també ha explicat la importància de la Colla fora de l’àmbit literari. “Va ser també important, l’activitat que va tenir la colla en el camp de la música i de les arts plàstiques, per tant, ens agradaria ampliar l’espectre cultural de la commemoració”, assegurava el membre de la comissió.

“Portar la colla a tots els pobles de Catalunya”

 El comissari del centenari, Joan Safont, ha destacat la importància de portar els actes del centenari de la Colla de Sabadell més enllà de la ciutat. “Volem portar aquesta Colla a tots els pobles de Catalunya i dels Països Catalans”, explicava Safont. El comissari ha convidat als artistes de totes les disciplines a “implicar-se” amb la commemoració, i també a parlar dels membres de la Colla que potser no van assolir tanta fama.

“Compromís i Coresponsabilitat”

 La regidora de Cultura, Montserrat Chacon, ha destacat el compromís de la Colla amb la ciutat i el país. “Més enllà de les aportacions cultural, és precisament aquesta voluntat de compromís al projecte col·lectiu, el que fa que aquesta commemoració sigui important”, assegurava Chacon.

La regidora de Cultura ha explicat que amb la recuperació de la Colla es pot explicar la nostra història recent, així com la de la ciutat i el país. “Tenim l’oportunitat de reivindicar la ciutadania compromesa”, deia Chacon, que també parlava de la similitud de l’època de la Colla i l’actual. “Hem d’agafar-los d’exemple per construir un món millor, més obert, amb més llum i més cultura”, assegurava. “El valor de compromís i el de coresponsabilitat de la Colla és molt present a Sabadell; d’altra manera no s’entendria que tinguem prop de 700 entitats i molts projectes culturals”, rematava la regidora.

“Fem servir la Colla com a referent”

 L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha recordat els valors més polítics de la Colla de Sabadell. “La Colla ens parlava i ens recordava els valors del republicanisme i de la llibertat, i actuava com a una eina antifeixista, per això també els recordem”, assegurava Serracant.

“La Colla era innovadora, transgressora i irreverent”, explicava l’alcalde, que destacava també la utilització de la cultura com “una eina de transformació”. “També va ser referent aquell biblio bús amb el que van portar la cultura arreu”, deia Serracant i afegia que “fem servir la colla com un referent”.

L’alcalde també ha recordat a Jordi Cuixart i Carme Forcadell. “Ells voldrien estar aquí amb nosaltres, ja ho deia el Jordi Cuixart; parlar de cultura és parlar de cohesió social”, assegurava Serracant.

“Sabadell marcava la cultura del país”

 El president de la Generalitat, Quim Torra, també ha estat present a l’acte d’aquest matí. Quan va arribar al càrrec, Torra estava estudiant la figura d’Armand Obiols i havia treballat durant hores a l’arxiu de Sabadell i la Fundació Bosch i Cardellach. “Revisant la seva correspondència i llegint el Diari de Sabadell de l’època es veu una autèntica llum de modernitat”, assegurava el president de la Generalitat.

Torra també ha parlat del compromís polític de la Colla de Sabadell. “Els membres de la Colla de Sabadell lluitaven per un país lliure”, assegurava el president de la Generalitat, i recordava també l’exili d’alguns dels seus membres com Obiols i Trabal, dels que deia que es van endur “la llengua i la cultura catalana per preservar-la”.

Torra ha mostrat el compromís del govern amb la commemoració del centenari de la Colla, però també ha tingut un record pels presos i la situació actual. “Ens falten tots els companys presos i tots els exiliats, i no podem callar”, deia Torra i afegia què “no es pot governar contra Catalunya”.

Sobre la manifestació d’ahir, el president de la Generalitat ha assegurat que esborrarà del seu diccionari la paraula endarrere.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top