Publicitat
Diners

“Cal talent digital per transformar les empreses”

Antoni Garrell va fer una conferència dimarts passat a la Cambra de Comerç / VICTÒRIA ROVIRA

Les empreses de Sabadell estan en la línia de sortida de la indústria 4.0. Però això no és cap garantia que arribin a la meta amb èxit. Perquè el teixit productiu sabadellenc faci aquesta transformació en els propers anys és necessari atreure talent digital. Així ho va advertir dimarts passat a la Cambra de Comerç de Sabadell el director general de la Fundació per l’ESDi, Antoni Garrell, que va presentar l’assaig La industria 4.0 en la sociedad digital, escrit amb l’enginyer industrial Llorenç Guilera i publicat per Marge Books.

La indústria 4.0 és robotitzar les fàbriques per fer productes intel·ligents. “El que s’ha de fer és incorporar aquest diàleg automàtic entre màquines, i entre màquines i productes”, va subratllar Garrell. Per això, les empreses han d’estudiar el seu producte per veure com se’l dota d’intel·ligència artificial. Haurà de tenir capacitat d’interacció i millorar les prestacions de les persones. També s’haurà d’adaptar al consumidor.

En tot cas, Garrell va destacar que és necessari passar del concepte de productivitat de la indústria 3.0 al de competitivitat per arribar a la 4.0. Això només serà possible si s’assoleixen tres reptes: la formació basada en humanitats digitals per crear nous perfils professionals; la capacitat d’inversió; i entendre la innovació com un avenç tècnic i científic amb un procés de disseny. En aquest punt, el director general de la Fundació per l’ESDi va reclamar a les administracions –l’Ajuntament i la Generalitat– que “es prenguin seriosament la indústria 4.0”. Això vol dir que ajudin a crear un ecosistema amb polítiques enfocades a la competitivitat –que inclou innovació, globalització i productivitat–. “No és una entelèquia, la 4.0 ja està aquí”, va subratllar Garrell.

Nòmades digitals

“Sabadell té totes les possibilitats del món però s’han d’aprofitar”, va defensar el director general de la Fundació per l’ESDi. La clau de volta per a la ciutat, que té la potencialitat d’estar integrada dins del pol de la B-30, “és la capacitat d’atreure talent digital per incorporar-lo i ajudar les empreses en la transformació en indústria 4.0”.

Per aconseguir-ho ha de tenir en compte l’existència dels anomenats nòmades digitals. Es tracta de persones dotades de molt talent, amb un ADN 4.0, que van buscant un ecosistema per desenvolupar-se. Aquests nous perfils professionals necessiten espais de coworking amb connectivitat associada i residències coliving per dormir i viure a prop del lloc de feina. A més, han de tenir un entorn cultural i lúdic que garanteixi una bona qualitat de vida.

En aquest sentit, Garrell ha recordat que “en un any i mig” l’ESDi disposarà d’unes instal·lacions d’aquest tipus quan s’hagin rehabilitat les naus adjacents a l’actual escola. El projecte suposarà una inversió entre 2018 i 2020 de 3,1 milions d’euros, dels quals gairebé la meitat provenen de la Unió Europea.

Publicitat
Comentaris
To Top