Publicitat
Oci i cultura

Homenatge a les dones anònimes de la moda

El Museu d’Història de Catalunya i la Col·lecció Antoni de Montpalau reivindiquen a Barcelona la feina i obra de les modistes catalanes (i sabadellenques) del segle XX amb la mostra ‘Moda i Modistes’

Detall de l'àmbit "De professió: modista", de l'exposició 'Moda i Modistes' / PEPO SEGURA (CEDIDA)

Dones de fil, agulla i (sovint) silenci. L’historiografía i els museus han oblidat moltes vegades el paper de les dones en la revolució tèxtil. Elles n’eren les consumidores i manufactureres. Les que difonien la moda i compraven les revistes on se’n parlava. Les que van fer prosperar la indústria amb la seva feina manual, però també amb el seu geni i creativitat. Tot i això, qui ha acostumat a acumular reconeixements i a omlpir les vitrines dels museus, han estat els grans dissenyadors.

La mostra Moda i Modistes, organitzada pel Museu d’Història de Catalunya (MHC) i la sabadellenca Col·lecció Antoni de Montpalau, s’ha proposat trencar aquest silenci i reivindicar el paper de la dona en la moda del segle XX. L’exposició –la primera dedicada a aquest tema a Catalunya i Espanya– va estrenar-se el 3 de maig i estarà disponible fins el 13 d’octubre. Està comissariada pel sabadellenc Josep Casamartina, director de la Fundació Antoni de Montpalau i pel conservador de la col·lecció, Ismael Nuñez Muñoz.

“La inivisibilitat i l’absència de les dones a la Història ha estat una constant al llarg dels anys”, comenten els organitzadors, “Per aquest motiu ens cal reinterperar, de manera crítica i constructiva, els models socials que ens han sigut donats”. Per fer-ho, l’exposició presenta 125 vestits –la majoria fets per dones– que aporten una retrospectiva de la moda femenina; però també botons, teles, patrons, llibretes, màquines de cosir i d’altres eines de les dones que els van crear.

Aquesta no és només una exposició d’indumentària. És una mostra que ens parla de la dedicació i de l’esforç d’una feina exercida amb il·lusió i des de l’anonimat que vol posar en valor l’ofici de modista i restituir les dones que van exercir-lo dins la història”, indiquen els impulsors de l’exposició.  D’aquí que també s’incloguin en l’exposició audiovisuals amb entrevistes a les mateixes modistes, quadres i fotografies que mostren la seva feina i, fins i tot, es reprodueixin els seus espais de treball.

Moda i Modistes té, a més, un indubtable caràcter sabadellenc, i no només perquè estigui impulsat per Casamartina i la Fundació Antoni de Montpalau.  La llista de modistes de la ciutat vinculades amb les peces exposades al MHC és massa llarga per reproduir-la. Antònia i Maria Muntané, Carme Lladó, Clara Musté o Maria Grau, són només algunes d’elles. També es mostra a l’exposició un quadre d’Antoni Vila Arrufat; teixits de Bombardó, Brujas i Francisco Casas; i vestits donats per les famílies Marcet, Llonch, Casas, Cirera, Calvet i Saus, entre d’altres.

Publicitat
Comentaris
To Top