Ciutat

La recollida de taps, a la baixa

[Article d’Aleix Pujadas i Marta Ordóñez]

Atendis: 24 tonesde plàstic des del 2014. Raquel Fernández, activista, “entre 20 i 25 tones” des del 2016. Des de fa uns anys, tant ciutadans a títol particular com entitats, empreses i institucions recullen taps de plàstic amb una doble finalitat: solidària d’una banda i medi ambiental de l’altra pel que fa a reduir, reciclar i reutilitzar, un vessant que agafa força en dies com el Dia Mundial del Medi Ambient que se celebra cada 5 de juny.

Aprofitar el plàstic

La gerent d’Atendis, Montserrat Estrada, explica que el 2014 van començar a recollir taps de plàstic per “transformar un residu en un producte que ens pugui donar recaptació i difusió”. També van apostar pel projecte Taps x Atendis perquè els va semblar una bona idea per involucrar-hi els seus membres, dels centres de Can Roqueta i Can Rull, i que tothom se senti útil. I també pensant que es tracta d’una activitat amb un rerefons mediambiental que ajuda a reciclar part del plàstic indesitjat que pràcticament sense adonar-nos-en es genera cada dia.

Usuaris de la fundació Atendis que es beneficien de la recollida de taps / LLUÍS FRANCO

Des que van iniciar el projecte fins ara han recollit 24 tones de taps, amb el qual han obtingut un benefici d’uns 4.250 euros, que els han permès comprar material. Els taps d’Atendis es recullen en 29 punts repartits per tota la ciutat, tant en la mateixa entitat com a la biblioteca Vapor Badia, per exemple, i són els mateixos membres de l’organització els que els van a recollir, com a eina d’ocupació i integració a la comunitat. A la Vapor Badia recullen taps des del 2013. Des de la biblioteca apunten que amb els anys la iniciativa ha anat en augment i cada dia omplen el contenidor que tenen a l’entrada i el porten a Atendis.

Estrada apunta cap a una realitat diferent, ja que des del seu punt de vista d’entitat receptora de diferents donacions, a hores d’ara “la recaptació és molt baixa i cada vegada menys”, també perquè el plàstic ja no es paga com s’havia pagat anteriorment.

De moment intentaran mantenir el projecte, especialment pel que fa a integració social i difusió, “però cada vegada es fa més difícil perquè costa molt que algú vingui a recollir-los, calen moltes tones perquè es desplacin”. A Atendis els diners els han distribuït en diferents petites compres, des de DVDs a un berenar, “coses molt directes per la qualitat de vida de la persona”.

Les diferents persones preguntades pel D.S. per fer aquest article indiquen que també han tingut un paper destacat les diferents campanyes publicitàries i socials de sensibilització per lluitar contra el canvi climàtic i a favor del medi ambient.

Una petita mostra dels taps de plàstic recollits a la botiga de Susana Carrasco / LLUÍS FRANCO

Participació ciutadana

Part de l’èxit que ha tingut la recollida de taps és la implicació de la ciutadania, de forma intergeneracional i des de qualsevol punt de la ciutat. També l’han propiciat iniciatives solidàries que han anat vinculades a aquesta recollida, com l’associació Juntos podemos vencer, que van posar en marxa el matrimoni sabadellenc format per Raquel Fernández i Paco Diaz per recaptar fons per curar la malaltia del seu fill Álvaro, que en pateix una de rara anomenada Niemann-Pick de tipus C, “la variant més greu”, apunta la mare. Es tracta d’un trastorn genètic causat per l’acumulació de greixos que genera problemes als òrgans vitals i escurça severament l’esperança de vida dels qui la pateixen.

De 250 a 100 euros per tona

En el seu cas van començar a recollir taps el 2016, i en aquest temps no han parat de carregar i descarregar furgonetes en empreses que compren plàstic, i fins ara calcula que han venut “entre 20 i 25 tones de plàstic”. “És una eina que dona molt i totes les associacions intentem fer-ho”, afegeix, però també és conscient que la recollida comença a minvar i, en tot cas, el problema és el que poden guanyar venent el plàstic a empreses com TMA, ja que “si abans ens donaven 250 euros per tona, ara te’n donen 100”, i això es nota. En el seu cas els està servint per poder donar la millor qualitat de vida al seu fill, creuant els dits per arribar al moment en què pugui rebre un tractament dels Estats Units. Fins ara els diners els han destinat a teràpies, logopèdia o tractaments especialitzats.

D’altra banda, Susana Carrasco és una de les persones encarregades de centralitzar la recollida de taps de plàstic per, després, distribuir-la. Ho fa al seu negoci de Campoamor “per pura solidaritat”, on reuneix diàriament una bossa de mitjana. Un cop ja ha reunit el que ella considera “una quantitat decent”, divideix en parts iguals el que ha rebut i ho distribueix entre tres beneficiaris: la mare de l’Álvaro, un familiar del Dylan, un menor que pateix una malaltia rara, la síndrome de Soto, i per al Centre d’Estudis Especials Bellapart de Sabadell. “Molts dels meus clients habituals s’hi impliquen i és emocionant rebre els gestos d’agraïment de qui ho rep”, expressa orgullosa. María Soledad García és una de les persones que porta els taps i anima la gent a fer-ho perquè creu que “no costa gens acumular-los en una bossa o recipient en lloc de llençar-los a les escombraries i, a més, contribueixes a una bona causa”.

El Dia Mundial del Medi Ambient

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) va establir el 1974 que el 5 de juny seria el Dia Mundial del Medi Ambient (DMMA) per fomentar la sensibilització i l’acció a nivell per la protecció del planeta. L’efemèride fa referència a la conferència sobre el Medi Ambient Humà que es va celebrar a Estocolm el 1972, a partir de la qual es va crear el Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA). Per conscienciar sobre el problema global del medi ambient, aquest organisme internacional apunta dades com per exemple que el 92% dels habitants del món no respira aire net.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top