Publicitat
Ciutat

Damià Barceló: “En uns anys hi haurà més plàstic que peixos als rius”

/ LLUÍS FRANCO

Us heu plantejat mai on van a parar els metabòlics dels fàrmacs o les drogues? I les substàncies que sobren dels productes d’higiene personal? Aigües Sabadell ha organitzat la tercera sessió del cicle de ponències Aigua i Món a l’Aula de l’Aigua del carrer de la Concepció, i aquesta ocasió l’ha dedicat a la problemàtica de la contaminació dels rius, mars i oceans.

“La contaminació és un problema global i tots en som responsables”, ha recordat Damià Barceló, director de l’ICRA. De fet, apunta que “al mar de Barcelona arriben més de 30 tonelades per any” i preveu que “en uns anys hi haurà més plàstic que peixos als rius”, el que podria “afectar a la biodiversitat marina”. 

D’altra banda, Barceló explica que les cremes corporals contenen nanomaterials com el titànic que poden arribar a oxigenar l’aigua i també els productes de cura personal que poden resultar perillosos pel medi ambient i  al sistema reproductor dels animals marítims.

D’altra banda el director de l’ICRA ha destacat que els aliments marítims com el bacallà, la perca i la tonyina contenen traces de fàrmacs i compostos químics. “Però el nivell existent no posa en risc la vida humana”, assegura.

Els rius a Catalunya

Miquel Paraira, director de Qualitat d’Aigües de Barcelona, ha posat sobre la taula la contaminació dels rius a Catalunya i les mesures que calen per garantir la producció d’aigua segura. Paraira ha recordat que fins ben entrat segle XX, les aigües residuals anaven a parar al riu i els primers sistemes de sanejament recollien les aigües a través de clavegueres, cosa que produïa una forta contaminació dels rius i oceans.

Paraira comenta que a partir dels anys setanta la depuració de les aigües residuals va impulsar de forma important el sanejament de l’aigua. “L’aigua dels nostres rius ha millorat qualitativament, però continuen havent-hi altres vies de contaminació de rius i aqüífers: productes químics, fàrmacs i drogues, sòlids industrials, entre d’altres, que van a parar als rius i els sistemes de depuració no estan capacitats per netejar”, ha apuntat.

El riu Llobregat té una gran densitat demogràfica, forta activitat industrial concentrada, zona d’activitats agrícola i gran variabilitat dels cabals. “Tot això és perjudicial”, apunta, i afegeix que “els principals contaminants al riu Llobregat són els pesticides, drogues, fàrmacs i productes d’higiene personal”.

Tot i això, des d’Aigües Sabadell asseguren que “portem a terme un exhaustiu control d’aquests compostos, juntament amb l’administració pública”. “La tecnologia que tenim a les plantes que recullen aigua tenen una tecnologia puntera per garantir la qualitat de l’aigua amb tractaments bàsics i avançats”, ha assegurat.

“Tenim la tecnologia per eliminar-ho, però caldria prevenir aquesta contaminació perquè els tractaments són costosos energètica i econòmicament”, reflexiona. Ha aprofitat per recordar que l’aigua de l’aixeta és el producte alimentari “més controlat de tots” i és un producte totalment segur pel consum i, en el cas del grup CASSA, amb certificació alimentària.

Publicitat
Comentaris
To Top