FESTA MAJOR

Judit Neddermann: “Amb aquest disc em sento consolidada”

Judit Neddermann, en una imatge del seu disc / CEDIDA

Judit Neddermann es despullarà  a la Festa Major de Sabadell. La cantant presentarà aquest divendres a la plaça de Sant Roc el seu tercer treball, Nua, un disc en què tracta temes íntims com el desamor i temes que afecten l’entorn, com la violència policial o la mort.

Per què ‘Nua’? Una de les cançons del disc es diu així. La lletra és del poema d’un amic meu, el Daniel Vidal-Barraquer. Es parla del pas de la infància a l’edat adulta i d’integrar la primera per poder avançar. Jo estava en un moment així en l’àmbit personal i musical, i m’anava molt bé aquesta imatge d’absorbir la nena que has estat i entrar en l’etapa adulta. El nu transmet sinceritat i naturalesa, és l’essència més bàsica que tenim. És una imatge i una manera d’estar que a mi m’agrada molt. També té una part de reivindicació del nu de la dona, no com a una cosa objectivable sinó com una manera de mostrar-se i empoderar-se. 

I com ha evolucionat Judit Neddermann? A vegades penso que tot ha passat molt de pressa, i a vegades que molt lent. M’han passat moltíssimes coses… i ara estic en un moment potent de la meva vida i he triat un camí molt ferm, que és el de la música. Els primers discs eren de creixement i amb aquest em sento consolidada.

Al disc parles de temes molt diferents… Sí, als dos anteriors les cançons giraven al voltant de les emocions més íntimes, en aquest m’he atrevit amb l’entorn, com la violència policial o la situació del món. He mirat una mica més cap a fora, la inspiració ha vingut una mica de tot el que passa.

També dediques una cançó a Vilassar, el teu poble. Sí, feia molt temps que volia escriure una cançó sobre Vilassar. Ser com sóc té una mica a veure amb el fet d’haver viscut allà. Té una energia molt especial.

Al disc hi ha una cançó en castellà. Començarem a veure més? Sí, ara estic provant de composar en castellà i m’estic sentint molt còmode. Al següent disc hi hauran més. Vull expandir-me, i si cantes en castellà, de sobte se t’obre tot el mercat llatinoamericà.

Fa poc vas fer una cançó amb Alejandro Sanz, ell cantava en castellà i tu en català. Hi havia algun objectiu? Ell tenia moltes ganes de fer una cançó on el català i el castellà poguessin relacionar-se d’una forma amorosa, i que entre línies ens oblidéssim del conflicte. Simplement deixar-lo a un costat i poder gaudir de la unió que pot haver-hi entre dues llengües germanes. Moltes vegades sembla que si cantes en una, falles a l’altre. Jo penso que això és absurd.

Ja has vingut altres vegades a Sabadell, què et sembla? Vaig estar a la Cava Urpí el 2018 i al Fresc Festival el 2017, però la meva relació amb la ciutat és de fa més temps. Vaig treballar en una escola de música de Sabadell i recordo molt les meves alumnes. També he vingut a gravar moltes vegades a l’estudi del Toni Xuclà. 

I alguna sorpresa? Sí, porto una banda increïble.

Judit Nedderman presenta Nua a la plaça de Sant Roc, avui, divendres, a les 22:30 h.

Comentaris
To Top