Ciutat

La divisió política marca una Diada passada per aigua

L’acte oficial de la Diada a Sabadell ha quedat marcat per la divisió política i la pluja que ha caigut aquest matí sobre la ciutat. La hissada de la senyera per part de la Policia Municipal quan passaven pocs minuts de les 10 h ha marcat l’inici de l’acte, seguit per unes dues-centes persones. A continuació s’ha fet la tradicional ofrena floral per part de tots els partits amb representació a l’Ajuntament –menys Ciutadans (Cs)-, la resta de formacions polítiques locals, associacions, entitats i sindicats; 35 organitzacions en total.

L’ofrena floral dels partits amb representació a l’Ajuntament, menys Ciutadans, amb l’alcaldessa, Marta Farrés, al capdavant / LLUÍS FRANCO

L’alcaldessa de la ciutat, Marta Farrés, ha encapçalat l’ofrena del consistori, acompanyada dels portaveus dels grups municipals (seguint l’ordre de la foto), Anna Lara de la Crida, Pol Gibert del PSC, Gabriel Fernàndez d’ERC, Lourdes Ciuró de Junts i Marta Morell de Podem. Durant l’acte es preveia llegir un manifest, cosa que finalment s’ha anul·lat per la pluja. El document assegura que “volem reafirmar el nostre desig de treballar plegats per fer realitat una Catalunya més integradora, més justa i més solidària” i celebra “el triomf de la voluntat ciutadana de mantenir vius uns sentiments comuns, una cultura compartida, una llengua com a vehicle d’expressió volgudament defensada durant llargues èpoques de prohibició”.

El socialista Pol Gibert ha defensat que el manifest oficial reflecteix la centralitat política. “Si Ciutadans et critica perquè et passes per una banda, i el sector independentista per l’altra, és que representa la majoria central de la ciutat”, ha dit. Per la seva part, Marta Morell ha tret ferro a les discrepàncies sobre el document i ha apuntat que “és el manifest que s’ha consensuat a l’Ajuntament i, per tant, és l’institucional”.

ERC, Junts, Crida, ANC i Òmnium presenten un manifest alternatiu

En desacord amb el manifest aprovat pel consistori, ERC, Junts i Crida -tota l’oposició menys Cs-, i les entitats independentistes ANC i Òmnium, han presentat un altre manifest perquè “no recull l’anhel majoritari de la ciutadania de Catalunya”. En declaracions als mitjans, el portaveu del grup municipal dels republicans, Gabriel Fernàndez, ha demanat a Marta Farrés “que s’apropi on està la majoria de gent d’aquesta ciutat que demana un clam democràtic” i li reclama una reunió “per veure com podem tirar junts endavant com a ciutat”.

Per la seva part, per Lourdes Ciuró el manifest oficial “parla de fets molt generalistes, és un text de bones intencions, i com a ciutat no podem donar l’esquena a les reivindicacions que vivim”. Ciuró ha remarcat la unitat amb què s’ha fet el manifest per “evidenciar que la situació política no és normal, tenim persones represaliades, és molt greu i Sabadell se n’ha de fer ressò”. Des de Junts reclamaran que en cas de pluja es prevegi un espai alternatiu.

D’altra banda, Maties Serracant (Crida) considera que “el manifest oficial havia de fer referència al fet que hi ha presos polítics, gairebé dos anys en presó preventiva”, al dret a decidir i a “la repressió que pateix el país des de l’1 d’octubre”.

“La lluita continua”

La presidenta d’Òmnium a Sabadell, Teresa Mira, ha fet una metàfora amb la situació meteorològica. “Tenim una tempesta damunt que no es pot ignorar. El manifest sembla fet el 2000 en el millor dels casos, plou sobre mullat i havíem de posar de manifest la necessitat de lluitar contra la repressió, demanar la llibertat de la nostra Carme, el nostre Jordi, tenim molta feina a fer i avui és un dia molt reivindicatiu”, ha dit.

Des de la secció local de l’ANC, la seva presidenta, Neus Alsina, assegura que el manifest del govern “és una cosa de fa trenta anys enrere”. Segons Alsina, “no podem assumir una cosa tan banal i minsa en el moment en què vivim. És com si es banalitzés la lluita del 1714 com si allò hagués sigut una altra cosa i nosaltres considerem que continua, que no s’ha acabat”.

Lectura del manifest independentista / LLUÍS FRANCO

Després de fer la seva ofrena, membres de l’ANC han reclamat “Llibertat i república” amb crits durant dos minuts davant la resta dels assistents. La Coral Fundació Club Natació Sabadell, dirigida per Xavier Teruel, ha estat l’encarregada de tancar la celebració amb el cant dels Segadors.

EL MANIFEST SENCER APROVAT PER L’AJUNTAMENT

11 DE SETEMBRE DE 2019

Diada Nacional de Catalunya

Avui commemorem, com cada 11 de setembre, els fets del 1714. Uns fets que van  molt més enllà d’una simple batalla i que han quedat fixats en la memòria col·lectiva per l’enorme fermesa d’un poble que va defensar la seva dignitat i la seva llibertat durant el setge de Barcelona. És aquell triomf, el que celebrem avui, el triomf de la voluntat ciutadana de mantenir vius uns sentiments comuns, una cultura compartida, una llengua com a vehicle d’expressió volgudament defensada durant llargues èpoques de prohibició.

Aquest 11 de setembre, com cada Diada, ens enorgullim d’un esperit de pertinença, d’una voluntat col·lectiva de posar els trets comuns que ens uneixen per sobre dels elements diferenciadors que ens individualitzen. No volem posar en relleu allò en què no estem d’acord, sinó mostrar que som un nosaltres compartit.

Som sabadellencs i sabadellenques, de tots els àmbits, de tots els colors, de tots els orígens, de totes les ideologies i pensaments, que compartim un espai físic, la ciutat que estimem. I compartim també una convivència fraternal que fem dia a dia, quan caminem apressats pels carrers de Sabadell o quan passegem amb calma per espais verds, com el parc de Catalunya, que acull l’acte institucional de la Diada del 2019. El parc de Catalunya no és un parc qualsevol, és el resultat d’una llarga lluita veïnal. És també la metàfora perfecta que quan els sabadellencs i sabadellenques ens impliquem en la defensa d’un ideal, el somni es converteix en realitat.

Avui volem reafirmar el nostre desig de treballar plegats per fer realitat una Catalunya més integradora, més justa i més solidària. Compartim les paraules del president Macià del 1932. “Parlament de Catalunya: obre’t de bat a bat als afanys i a les aspiracions, a les il·lusions dels catalans tots i a les seves aspiracions pures. Però en un sentit generós i en un sentit ple d’amor”.

Continuem endavant per gaudir, cadascú des del seu pensament, de la societat igualitària que hem construït entre tots i totes i que volem continuar construint.

Un desig expressat pels molts sabadellencs que ens han precedit, com ho va fer Pere Quart a Primavera nova, una sardana que va escriure el 1947 i que comença així.

Per damunt les muntanyes

I de les mars a través

Sigui la cançó nostra

Com un esbart d’ocells.

Arribarà a les platges

On es fa d’or el sol,

Davallarà a la terra

Que un dia ens fou bressol.

La nostra riquesa és la nostra gent, la nostra diversitat, la nostra força.

Per la pau dels pobles, per la justícia, per la llibertat, per la democràcia.

Visca Sabadell i Visca Catalunya!

El manifest sencer d’ERC, la Crida, Junts, ANC i Òmnium

Manifest 11 de setembre

Cada 11 de setembre commemorem i recordem la defensa dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona enfront l’embat bèl·lic del rei borbó Felip V. Un embat que va acabar amb l’aniquilació de les institucions catalanes i la repressió dels drets dels catalans i de la llengua catalana amb el Decret de Nova Planta.

Avui, 11 de setembre de 2019, dos anys després de l’1 d’octubre, és obligat continuar expressant amb determinació el caràcter democràtic i cívic del poble de Catalunya en pro de les seves llibertats, denunciar l’injust empresonament “preventiu” així com el forçat exili des fa ja prop de dos anys de representants polítics i socials, i reivindicar la legitimitat de la defensa del dret a decidir. Ens cal, avui també, continuar denunciant l’Estat espanyol i les organitzacions que li donen suport per la repressió contra el poble de Catalunya. Una repressió, que en forma de violència, va recaure a Sabadell el mateix 1 d’octubre quan l’escola Nostra Llar va ser vandalitzada per la policia nacional espanyola.

A l’espera de la sentència d’un judici farsa ignominiós en el qual s’ha jutjat bona part del Govern legítim de Catalunya i dos dels principals representants de les institucions civils del país, i amb ells també la majoria del poble de Catalunya, la ciutadania de Sabadell vol expressar el seu profund malestar. Una indignació que se situa en un context en el qual s’han viscut atacs contra persones i les principals institucions del país, una situació en què s’han retallat els drets i les llibertats en el nostre país.

L’11 de setembre de 1714 fou un atac a la llibertat del poble de Catalunya. És per això que avui volem recordar especialment aquelles persones que, per la seva defensa política de les llibertats, els drets i la sobirania del poble de Catalunya, es troben injustament empresonades, com la molt honorable presidenta del Parlament, la sabadellenca Carme Forcadell, i com el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, veïns de d’aquesta ciutat i amb ells la resta de preses i exiliades polítiques. Ens cal doncs denunciar l’atac a la democràcia que representa l’empresonament dels responsables de les principals institucions democràtiques catalanes pel fet de posar urnes.

Enguany hem decidit promoure un manifest propi des de les entitats culturals i civils amb els partits compromesos amb els drets i les llibertats del poble de Catalunya. Un manifest alternatiu al que s’ha promogut des del consistori municipal, perquè considerem que el contingut expressat en la proposta del govern municipal és un menyspreu a la situació de retallada de drets i llibertats al nostre país. Un manifest que insinua la vinculació de l’independentisme amb una visió excloent de la societat i un manifest totalment insensible al posicionament clarament majoritari que no pot entendre que avui hi hagi encara presos polítics. En un context dominat per l’anhel majoritari de la ciutadania de Sabadell i de Catalunya de poder exercir el seu dret a decidir, de poder expressar-se lliurement mitjançant un referèndum, malgrat la negació i la repressió de l’Estat com a resposta, considerem que el manifest promogut des de l’Ajuntament no podia obviar aquesta reivindicació

No podem obviar tampoc l’ofensa que ha significat la retirada de la pancarta de la façana de l’Ajuntament, amb la qual es demanava la llibertat per als presos polítics. Una retirada que visualitza el menyspreu cap a les persones empresonades però també cap a la ciutadania que defensa la llibertat, els drets i la democràcia.

La societat catalana, i per tant també la sabadellenca, es caracteritza pel seu caràcter democràtic, cívic i pacífic; per la seva actitud positiva, constructiva i compromesa en la recerca d’un futur polític i social millor, en el marc de la defensa de les llibertats i la democràcia. Una actitud democràtica que sempre s’ha volgut expressar a través dels canals i instruments que posa a disposició de tothom el sistema democràtic, donant la veu a la ciutadania.

Per això, en un dia com avui, més que mai ens cal alertar de l’existència d’enemics de la llibertat i ens cal tornar a expressar la voluntat de construir un futur plegats, en convivència, malgrat els intents de trencar-la per part dels sectors polítics reaccionaris i de dretes, mantenint la ferma determinació de ser catalans i catalanes, com a cultura i com a poble de dones i homes lliures.

Des de Sabadell, una ciutat conformada per la diversitat d’orígens i de pensaments de la seva gent, ens volem sumar a la defensa de les institucions de Catalunya, de la democràcia i dels drets individuals i col·lectius. Amb aquesta responsabilitat hem de seguir perseverant amb absoluta determinació a través dels canals i els instruments propis del sistema democràtic, i donar veu a la ciutadania per defensar el seu dret a decidir, el dret a l’autodeterminació i el dret a expressar-se lliurement.

Així, les entitats que signem aquest manifest:

Renovem el nostre compromís amb la democràcia i l’exercici de tots els drets civils i polítics perseguits.

Seguirem compromeses amb el nostre entorn impulsant accions culturals, socials i comunitàries que són eines per enfortir la cohesió social de la nostra ciutat.

Apel·lem a la majoria dels ciutadans d’aquesta ciutat i d’aquest país a construir un front potent i imparable en la defensa de consensos bàsics. El front dels que denunciem la repressió i la judicialització de la política com a resposta totalment equivocada a les demandes democràtiques d’una gran part de la societat catalana. El front dels que defensem que la llengua catalana és la llengua pròpia de Catalunya i és llengua de cohesió i eina de promoció social. Dels que defensem l’escola catalana com a eina bàsica per assolir la igualtat de drets i oportunitats dels joves catalans. Dels que exigim la llibertat immediata dels presos polítics. Dels que pensem que en democràcia no es pot criminalitzar la dissidència política i la mobilització pacífica. I dels que creiem que és possible i és necessària una solució política que sempre ha de passar perquè els ciutadans de Catalunya puguin decidir i exercir democràticament el seu futur polític.

Visca Sabadell! Visca Catalunya! Sabadell, 11 de setembre de 2019

GALERIA: l’ofrena floral de la Diada, en imatges

Comentaris
To Top