Publicitat
Ciutat

“El gel a l’Antàrtida és un fet excepcional”

Jaume Bordonau, ha explicat els molts factors que han provocat canvis climàtics a la Terra

Jaume Bordonau, en un moment de la conferència

Una bona manera d’esbrinar el que està passant amb el canvi climàtic a la terra és trobar les evidències geològiques de canvis globals que afecten i han afectat la terra des de fa milions d’anys. Actualment les glaceres cobreixen el 10% de la superfície dels continents, ocupant un volum total de gel d’uns 33 milions de quilòmetres cúbics. Però fa 20.000 anys la situació era una altra. Les glaceres cobrien més d’una quarta part de la superfície dels continents. I encara que sembli sorprenent, en altres èpoques de la història, no hi havia ni una engruna de gel a la Terra. Que vol dir tot plegat?

La terra ha sofert molts canvis climàtics, i aquests canvis s’han degut a una amplitud i freqüència molt variables. Els experts en l’estudi d’aquests canvis, disposen d’evidències científiques per esbrinar les causes que els han provocat. Així ho ha explicat Jaume Bordonau doctor en Geologia i professor Titular de Geodinàmica a la UB, aquest vespre a la Fundació Bosch i Cardellach, en la segona sessió dedicada al cicle ‘El canvi climàtic’, organitzat per la Secció Ciència i Tecnologia d’aquesta entitat.

Bordonau ha fet una exhaustiva explicació del bagatge climàtic que ha experimentat la terra al llarg de la seva vida, destacant que s’han viscut diverses eres glacials i ha afegit “ara n’estem vivint una”. Aquesta afirmació que pot semblar una incongruència, en ple debat sobre l’escalfament global, té la seva raó de ser si es té en compte, diu el doctor Bordonau, que ens trobem en un període Icehouse. Un període que, segons aquest expert, “si ens mirem tota la història climàtica de la terra, ara estem vivint una etapa de fred”.

L’explicació de Jaume Bordonau ens ha portat a diferents parts del món. Des de Marsella a la cova Cosquer, situada a 37 metres sota el nivell del mar, “on si ens submergim, trobarem pintures amb búfals, cérvols i fins i tot el dibuix d’una au extingida a mitjans del XIX, emparentada amb els pingüins”. El que implica, diu, que, sabem com era aquest paisatge, ara fa 20.000 i que ara és sota el mar.

El que el professor Bordonau ha explicat amb una bona colla de dades i gràfics, demostra que el clima, al llarg de la vida de la Terra, no ha estat constant i que ha variat depenent de molts elements, “ara estem vivint un escalfament global a causa de l’activitat antròpica”, ha afirmat, Dit d’altra manera, la presència humana i la seva activitat damunt d’ella, està provocant l’efecte escalfament.

Amb totes les evidències que s’han anat recollint, a través de les mostres de plantes, minerals, l’estudi del pol·len i de diversos organismes, així com l’activitat solar i l’activitat volcànica, el moviment dels continents i els corrents de l’oceà, se sap que el clima no és constant, i que es veu afectat per molts factors, com fenòmens naturals, la variació solar, i els volcans, però hi ha un lleuger refredament del 1950 cap endavant. Però el professor Bordonau també ha posat el punt d’atenció en la intensificació de l’efecte hivernacle, a causa de l’activitat humana.

Aquests canvis climàtics, en definitiva, són producte de diversos factors, extraterrestres, com l’activitat solar i l’excentricitat de l’òrbita solar, la inclinació de l’eix i el seu moviment i també elements terrestres, disposició continents i oceans, la composició atmosfèrica, l’activitat volcànica i l’activitat biològica i “al final de tota la història, el mal que està fent l’home amb l’emissió de gasos hivernacles”.

Publicitat
Comentaris
To Top