Ciutat

Un conte de l’escriptora sahrauí Mahayouba establerta a Sabadell parla de l’èxode i el patiment del seu poble

Mahayouba Mohamed Salem davant d'una reixa del Racó del Campanar / Óscar Espinosa

El Sàhara és un caramel. Això és el que descobreix finalment Tella, la protagonista de la novel·la ‘Tella, a la recerca del caramel‘ de l’escriptora sahrauí, Mahayouba Mohamed Salem. Tella és una refugiada que viu amb els seus fills i marit a Tindouf. Ja adulta, descobreix perquè a la seva mare li agradaven tant aquells caramels de quatre colors: perquè són els colors de la bandera sahrauí. I perquè aquest territori, aspre i desert aparentment, ha estat i és un caramel per a molts països europeus per les seves riquessis en minerals.

El llibre explica, està escrit a través del dolor, de l’experiència de la seva pròpia família. El desencadenant d’aquest relat, diu, “va ser arran de la mort de la meva mare l’agost del 2018. Vaig decidir que li  havia  de fer un homenatge i també a totes les dones sahrauís”, explica l’autora. Vol deixar clar que, és la història real del Sàhara i la seva gent. I afegeix que “no és un text que parli de política. La política avorreix al lector”. El relat es contextualitza entre els anys 1975 al 1991, “tot el que va passar, vist a través dels ulls d’uns nens”. Mahayouba Mohamed Salim, diu que “molta gent encara no sap tota la veritat”.

La protagonista, Tella, igual que l’autora del llibre, viu en una zona de refugiats. En aquestes àrees, es troben distribuïts els seus habitants en diversos assentaments anomenats wilaies, vivint alguns, en tendes de campanya i altres en construccions de fang. Les wilaies, prenen el nom de les ciutats del territori ocupat pel Marroc, don la població sahrauí, va ser expulsada per l’exèrcit d’aquest país. Mahayousa Mohamed, diu que per escriure el llibre “hem vaig posar a la pell de la meva mare, i vaig fer el mateix recorregut vivencial que va fer ella, però que també han fet molts altres sahrauís”.

Una vida de novel·la

Mahayouba parla perfectament el català, diu que li agrada molt viure a Sabadell. Però aquesta sahrauí, de mirada inquisitiva, va arribar per primera vegada a l’Estat Espanyol, recuperant-se d’un tipus de tuberculosi que li havia afectat les vèrtebres de la columna. “La mare em va portar d’hospital en hospital per trobar un tractament” Va acabar a l’Hospital General d’Argèlia, “allà hi ha molts metges cubans. Són molt bons, i també els catalans. De fet, la majoria de metge que provenen de l’Estat Espanyol, son catalans”, explica.

El tractament va ser llarg i la va obligar a estar molt de temps ingressada. Finalment i a través d’un programa d’acollida, “van decidir que m’havia de recuperar i em van enviar a un poble de Castella i Lleó. Allà, Mahayouba, va anar a l’escola, i li van treure l’escaoila. Va poder anar a escola. Hi vaig anar fins que als setze anys, diu, “vaig tornar a casa”.

Mahayouba també ha presentat el llibre durant les festes de la Mercè a Barcelona /CEDIDA

Allà, reviu les dificultats dels seus compatriotes, el sacrifici de la mare per tirar endavant la família, la mort d’un dels seus germans, al front, en plena guerra amb el Marroc. Potser per això, i perquè “volia una vida millor”, decideix tornar a Espanya. Però “a Castella i Lleó no hi havia feina, per això vaig venir a Sabadell”. Aquí, després d’un temps desenvolupant petits treballs, una família la va contractar per tenir cura dels seus fills- “m’han donat l’oportunitat detenir contracte i papers. Els estic agraïda”, afirma.

La Mahayouba Mohamed, és mare soltera. El seu fill va a l’IES Jonqueres i el dia 11 de desembre, “els presentaré el meu llibre, i també els faré autèntic té sahrauí”, Abans però també haurà fet la presentació, el 21 de novembre a la Biblioteca Vapor Badia.

Un poble lliurat a l’enemic

El govern espanyol va lliurar el Sàhara al Marroc, incomplint el compromís de celebrar un referèndum d’autodeterminació . L’any 1975, el dictador agonitzava, i la maquinària franquista es va veure superada pel moment i va cedir a les pressions del govern de Rabat. Hassan II va organitzar la Marxa Verda per apoderar-se del territori i el Sahrauís van quedar a mans del Marroc i Mauritània.

L’escriptora Mahayouba Mohamed Salem, va escriure per reflectir aquell succés i tot el patiment que el seu poble “està patint des de fa més de quaranta anys”. Mahayouba diu que, els nens i nenes, que viuen als camps de refugiats -igual que va fer ella quan era petita- es pregunten perquè han de viure fora del seu país.

Quan va obtenir la resposta a aquesta i altres preguntes, va decidir explicar-ho, a través d’aquesta novel·la. ‘Tella a la recerca del caramel’, està editat per Universo de Letras, una col·lecció d’Editorial Planeta. El llibre ja forma part del catàleg de llibres de la Fira del Llibre Liber 2019, que s’ha celebrat a Madrid recentment. També s’està publicant a Llatinoamericà a través de Logista Libros i Cauce Libros.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top