Vallès

Un Far West de les habilitats socials

Treballadors del Consell Comarcal fan l''Scape Truck' / Óscar Espinosa

Una de les famílies més riques d’un poble situat al llunyà oest ha denunciat el robatori de tota una fortuna. El xèrif està cercant els autors o les autores del robatori. És necessari esbrinar quins objectes s’han endut, i on s’han amagat. A partir d’aquí, 5 persones ajuden el màxim responsable de la llei a trobar els objectes desapareguts i a esbrinar l’autoria d’aquest succés, que es troba en parador desconegut. Tot això amb un únic escenari, el vagó abandonat d’un tren. Sense explicar gaire més -per tal d’estalviar els espòilers als lectors–, aquesta és la trama de l’Scape Truck que posarà en funcionament el Consell Comarcal a partir del pròxim 28 de novembre.

L’activitat té una duració d’uns 40 minuts aproximadament. En aquest espai, el grup de 5 participants haurà d’aconseguir resoldre les prop de 10 proves de diferents nivells d’intensitat i dificultat, que serviran per resoldre el misteri i, així, poder sortir de la caravana que simula el vagó.

La idea va sorgir d’un equip de treballadores del Servei d’Ocupació de l’ens comarcal i es va presentar als pressupostos participatius. “És una eina que la vam pensar per treballar competències transversals”, explica l’Anabel Planas, cap del Servei d’Ocupació del Consell Comarcal, i afegeix que  “la idea és poder treballar aquelles competències que són necessàries en molts àmbits de la vida quotidiana però que a l’hora de buscar feina són essencials”.

Quines són aquestes competències bàsiques? Una d’elles, i que és molt evident en qualsevol escape room és el treball en equip. “Hi ha un equip de 5 persones que s’introdueixen dins del joc i que s’han d’entendre per poder sortir”, assegura la cap del Servei d’Ocupació. Un altre aspecte que es treballa dins de la caravana són els rols que ocupa cada persona. Un d’ells és el del lideratge. “Es pot exercir de moltes maneres diferents i la idea seria veure com es porta a terme i com es dona pas que aquella persona ocupi la posició de líder, també és rellevant veure quin paper i quins rols tenen els altres”, explica Planas.

També s’analitza com es resolen els conflictes que es poden produir durant l’activitat, la iniciativa o l’empatia. “Al final es treballa tot allò que té a veure amb la interacció amb les persones i amb un mateix”, resumeix la cap del Servei d’Ocupació.

Gamificació

L’Scape Truck està basat en la gamificació, és a dir, aprendre alguna cosa a través del joc. “És una manera de treballar coses que no són un joc a través del mateix”, remarca Planas. El sistema de la caravana és idèntic al de qualsevol escape room clàssica: trobar clau a través d’unes pistes per poder sortir-ne. “Cadascuna de les proves està pensada per treballar alguna de les competències”, assegura.

Mercat del treball

La primera parada de l’Scape Truck serà precisament Fira Sabadell, on se celebrarà la jornada Converses del Mercat de Treball el 28 de novembre. Enguany, aquest esdeveniment organitzat des del Consell Comarcal amb la col·laboració dels Serveis d’Ocupació dels ajuntaments de la comarca, arribarà a la setena edició. Converses del Mercat de Treball és una jornada de networking entre persones en cerca activa de feina i empreses. “És una oportunitat perquè aquestes persones s’acostin a les empreses i trencar una mica la barrera de les noves tecnologies”, explica Planas. La caravana del Consell Comarcal estarà present durant tot el dia.

Comentaris
To Top