Ciutat

Marta Farrés declararà el 12 de desembre com a testimoni en l’adjudicació del contracte d’Smatsa

L’alcaldessa, Marta Farrés, declararà com a testimoni pel cas Smatsa

Farrés, sortint dels jutjats el passat 24 de juliol, acompanyada del regidor socialista Eloi Cortés / Victòria Rovira

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, declararà el proper 12 de desembre com a testimoni en el marc de les investigacions de l’adjudicació del contracte de neteja i recollida d’escombraries a Smatsa (la peça 28 del Cas Mercuri), després que la nova jutgessa del cas hagi acordat la data amb Fiscalia Anticorrupció. El mateix dia també estan citats l’exalcalde Joan Carles Sánchez i l’anterior gerent d’Smatsa, Carlos Callejo.

Farrés haurà d’acudir als jutjats per explicar per què figura com a beneficiària de dos viatges al Marroc que hauria realitzat amb una comitiva de l’Ajuntament de Sabadell l’any 2010 i que s’haurien sufragat per l’empresa de neteja i recollida de residus, Smatsa. Els trajectes que s’haurien realitzat, tal com figura a les factures publicades per D.S., es van produir un any abans que es produís l’adjudicació –suposadament fraudulenta– d’un contracte de 370 milions d’euros amb 20 anys de concessió.

L’alcaldessa ja va ser citada el passat 24 de juliol per part de la jutgessa instructora, però les altes temperatures dels Jutjats de Sabadell aleshores van obligar a suspendre les sessions d’aquell dia. En aquell moment, membres de Sabadell Lliure de Corrupció, i un grup díscol de Podem Sabadell, es van concentrar a les portes dels jutjats amb xiulets i van realitzar algun crit. L’alcaldessa haurà de tornar als Jutjats.

Predisposició amb la justícia

Farrés s’ha mostrat predisposada a col·laborar amb la justícia en relació als casos de corrupció relacionats amb l’Ajuntament de Sabadell. No figura com a investigada en cap de les peces del Cas Mercuri, però el seu nom apareix en la documentació judicial de l’adjudicació a Smatsa. Segons l’atestat dels Mossos d’Esquadra, l’actual alcaldessa hauria participat en dos viatges sufragats per Smatsa l’any 2010. Aquell any, una comitiva de l’Ajuntament va viatjar fins a Nador (Marroc), un desplaçament que hauria d’haver pagat el consistori però que hauria pagat finalment l’empresa de neteja.

El viatge s’emmarcava oficialment dins de la tinença d’alcaldia d’Acció Social, que aleshores encapçalava Joan Manau. Segons apunta la documentació atorgada per l’agència de viatges i sense una explicació aparent, el gerent d’Smatsa, Eugenio Díaz, va acompanyar els representants públics durant el recorregut.

Els desplaçaments sobre els quals es preguntarà a Farrés són tres vols entre Barcelona i Melilla realitzats el 7, 9 i 18 de novembre del 2010 –del segon viatge només consta el pagament del vol d’anada–. Els Mossos consideren que Eugenio Díaz va realitzar el pagament –mitjançant la targeta Visa de l’empresa de neteja Smatsa– del trasllat de la comitiva, un fet que segons la policia catalana podria tractar-se d’un delicte de suborn. L’acusació popular en el cas, Sabadell Lliure de Corrupció, considera que aquesta declaració és clau per determinar el paper de l’alcaldessa per si, arribat el cas, s’hagués de demanar la seva investigació.

Comentaris
To Top