Publicitat
Ciutat

L’ús dels busos interurbans creix un 34% en cinc anys

Entre el 2014 i el 2018, les setze línies d’autobús que connecten Sabadell amb altres poblacions han guanyat prop d’1,3 milions de viatgers

Un autobús interurbà de la línia e13 passa per davant l’estació de la plaça de Clara Campoamor / ÓSCAR ESPINOSA

Els autobusos interurbans són el sistema de transport que més creix a Catalunya, segons dades de la Generalitat: un 37,5% a tot el territori català en els darrers deu anys. A Sabadell les xifres també van en augment, entre 2014 i 2018, les línies que connecten la ciutat amb altres poblacions han crescut un 34,6%. En total, el nombre de viatgers ha crescut en 1,28 milions.

Sense comptar la línia L12 de la TUS (que arriba fins a Sant Quirze), i l’autobús d’ALSA que permet anar fins a Andorra, a la ciutat hi ha setze línies d’autobús interurbà. Les més utilitzades són, per ordre, la C1 –Sabadell-Castellar–, la B2 –que uneix la ciutat amb Ripollet i té parada a Cerdanyola i Barberà–, l’A1 –que connecta Barcelona i Sabadell–, i l’e13 d’exprés.cat. Inaugurada l’octubre del 2012 per la Generalitat, l’e13 uneix Mataró, Granollers i Sabadell de manera més directa.

Per contra, les línies menys utilitzades són la B6, entre la Universitat Autònoma i Sabadell, amb 4.479 viatgers l’any 2018; i la B3, que uneix Sabadell i Matadepera, i l’any passat només va portar 6.568 passatgers. Aquesta línia, de fet, és l’única de les que passen per Sabadell que pateix una davallada en el nombre de viatgers. En els darrers cinc anys, l’ús d’aquesta línia ha minvat un 10%.

Publicitat

Oferta i velocitat

Entre els autobusos interurbans més utilitzats es repeteix una tendència: tots porten a ciutats amb forts vincles amb Sabadell i sense cap altre sistema de transport públic. Si no hi ha una alternativa més ràpida i còmode (com en el cas dels Ferrocarrils amb la línia B6 a la UAB), els viatgers escullen cada cop més anar en autobús.

A més de l’oferta, una de les raons per escollir els autobusos interurbans és la velocitat. Especialment pel que fa a busos directes com els de la línia e13 o la línia B5. Aquesta darrera, tot i que no és de les línies més utilitzades, sí que és la que ha experimentat un creixement més fort. Des de la seva inauguració l’any 2015, els viatgers s’han multiplicat gairebé per quaranta. En aquests anys, la línia B5 ha passat de tenir 446 passatgers l’any a 17.594.

En tot cas, per al secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, aquests increments a tot Catalunya s’expliquen també per altres factors com ara “l’optimització i reforç de les connexions amb universitats i hospitals comarcals”, o “la intermodalitat entre els serveis ferroviaris i el bus”.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top