Oci i cultura

10 vins per a 10 llibres: maridatge de lletraferits

Una de les parelles proposades per la llibretera Cecília Picún i la sommelier Nora Espíndola / CEDIDES

Les notes de tast d’un vi acostumen a parlar de la llàgrima, la graduació, el cupatge, la vinya… I dels plats culinaris amb els quals es recomana maridar-lo. 

Però no és la cuina l’únic món que quadra bé amb els vins. Encetar una ampolla pot ser una experiència més suggeridora si, en la solitud el nostre sofà, la combinem amb les pàgines d’un llibre adient. 

Aquesta és la premissa de la qual parteix la llibreria Librerío de la Plata, que organitza tots els diumenges de desembre (15, 22 i 29) un maridatge pràctic de vins i literatura. Aquest diumenge passat van estrenar el format: “Es va crear un ambient distès, de conversa entre uns i altres”, explica Cecília Picún. I ho van fer de la mà del club de vins Vinamera i la sommelier Nora Espíndola, qui va muntar un petit estand de vins a la mateixa llibreria del carrer de Sant Jaume. 

Fins allà va portar uns vins que van maridar amb una selecció de llibres de Cecília Picún. La llibretera i la sommelier van fer per al D.S. fins a 10 propostes de recomanació. 10 parelles en què hi ha vins i llibres de totes les gammes. 

Del rosat al cava

Comencem per un vi rosat Meler, acompanyat de la novel·la Brasers, d’Eileen Chang. “És un vi fred, que traspua elegància, com la novel·la”, indica Picún. Potser per fer una lectura al migdia, amb el sol d’hivern. “Són històries que duren el mateix temps que l’encens triga a consumir-se”. 

En segon lloc tenim el Syrah, vi negre del mateix celler. “És un vi intens, que reconforta, tant del fred com de les dures situacions viscudes”, apunta, en referència a les desgraciades peripècies que viu la protagonista de Testamento de juventud, de Vera Brittain.

El tercer maridatge és un vi negre anomenat Nür, que en turc significa enlluernat. Picún ens recomana que el combinem amb la lectura de L’ala esquerra, la tercera novel·la de la trilogia Encegador, de l’autor Mircea Cartarescu. 

Canviem ara de gènere literari. Picún ens presenta el vi 3/4 de Quinze, del celler Fargas Fargas. “És un vi que es va desvetllant a poc a poc, en funció de les seves notes”. Cupatge de cabernet, Merlot i Ull de llebre. El combinem amb la novel·la El Rey, de Sandrone Dazieri, literatura negra en què les pistes també arriben a poc a poc. 

A l’equador trobem el Pi (escrit amb el símbol del número), vi negre de Calatayud que maridarem amb l’assaig La búsqueda del algoritmo, d’Ed Finn. “L’atracció mútua per les matemàtiques ho fa especialment combinable”. 

Un vi de Mendoza (Argentina) maridat amb les cròniques d’Antoni Martí per terres argentines / CEDIDA

Les dones, protagonistes

La sisena recomanació és Poca vergonya, de les bodegues de Ribera d’Ebre, que es combina amb Damas asesinas, de Tori Telfer. “Qui va dir que l’assassinat en sèrie era cosa d’homes? Aquí van les històries de 13 dones letals”, afegeix. 

En setè lloc trobem el celler Langa. “A l’Argentina hi ha molta tradició de girar els noms, de jugar amb les paraules”, explica Picún, “de forma que Langa és com galán”. I per això ho combina amb Maniobras de evasión, de Pedro Mairal. “És com un joc, perquè Mairan, més que un galán, presenta l’antítesi: un antiheroi”, diu entre riures.

Seguint amb l’Argentina, el vuitè suggeriment és un vi negre reserva, 1853. “Està elaborat amb Malbec, que és un raïm que justament es va portar des de França fins a la comarca vinícola de Mendoza l’any 1853”, contextualitza Picún. D’aquí que siguin vinyes prefil·loxèriques, mentre que les originals en territori europeu van haver de ser arrabassades quan la fil·loxera va aparèixer. I com que ho combinem? Doncs amb L’erosió, el viatge de l’autor Antoni Martí per terres argentines entre 1996 i 1998. 

La penúltima proposta és un altre rosat, en aquest cas del celler Suñer. El tastarem amb La escritora vive aquí, de Sandra Petrignani. “La il·lustració de la seva etiqueta és una dona lectora, i per tant, un homenatge a les lectores, escriptores i llibreteres”. 

Finalment, ja en temps de postres, se’ns presenta el Cava Reserva de l’Hereu, del celler Pedregosa. “És molt adient per a la novel·la Asesinato en Charlton Crescent, perquè tant el llibre com la beguda són glamurosos”. L’etiqueta, a més, té el mateix to de color que la portada del llibre d’Annie Haynes.

Comentaris
To Top