Ciutat

L’Ajuntament estudia bonificar la recollida pneumàtica de residus

L’Ajuntament estudia augmentar la bonificació de la taxa de residus als veïns de Sabadell que disposen del servei de recollida pneumàtica de residus, un sistema que recull la brossa fins a un punt d’aspiració. A Can Llong hi ha 258 boques per l’absorció pneumàtica; a l’Eix Macià, 69; i al Centre, 140. En aquest últim cas, el servei es troba a peu de carrer i no dins de cada comunitat.

La recollida pneumàtica d’escombraries, dins d’un recinte veïnal del barri de Can Llong / LLUÍS FRANCO

Aquest plantejament sorgeix a partir de la reivindicació d’una comunitat de Can Llong, que ha deixat d’utilitzar aquest servei fins a aconseguir una rebaixa en l’impost o que l’Ajuntament assumeixi el seu manteniment. Aquestes instal·lacions s’estan envellint i les avaries estan a l’ordre del dia. Fins ara, el manteniment d’aquest servei era una incògnita per als veïns, segons afirmen residents de Can Llong. “Només tenim una rebaixa del 5% en l’impost de residus, però si s’avaria, ho hem d’assumir nosaltres”, explica Francisco de la Fuente, un dels veïns que té aquest servei.

Rebaixa a canvi del manteniment

Per això, van decidir precintar les bústies de recollida pneumàtica de la seva comunitat (de més de 240 veïns) i deixar d’utilitzar-les fins que l’Ajuntament plantegés una solució. Segons Laura S., afectada per l’avaria, la reparació comportaria una derrama de 3.000 euros. Fonts municipals assenyalen que l’Ajuntament i Envac, l’empresa que va instal·lar el servei, es fan càrrec de la xarxa general d’aquest sistema, però que la xarxa de ramals que entra a cada comunitat passa a ser responsabilitat dels particulars.

D’aquesta manera, l’Ajuntament està plantejant oferir una rebaixa en l’impost pel servei de recollida d’escombraries a les comunitats que disposen d’aquest servei. A canvi, els usuaris assumiran el manteniment dels ramals que es troben dins de la seva propietat.

En el cas de la comunitat de Can Llong, però, no els ho posaran fàcil: exigeixen una bonificació mínima del 20% per acceptar el tracte i tornar a inaugurar les bústies. “No utilitzen els contenidors de la via pública i, per tant, no fan despesa en la recollida convencional ni en infraestructures”, defensa Francisco Navarrete, des de l’associació de veïns del barri. En aquest sentit, lamenta que des del precintat de les bústies a aquesta comunitat els contenidors de la via pública es troben “desbordats” i s’està acumulant la brossa al carrer. Segons ell, els contenidors que hi ha a la zona no tenen capacitat d’“absorbir” els residus que genera aquesta comunitat que, fins ara, feia servir la recollida pneumàtica.

Comentaris
To Top