Vallès

Un estudi del Consell Comarcal determina pocs avenços digitals a les empreses analitzades

es empreses més digitalitzades pertanyen al sector del metall, la química i el tèxtil / cEDIDA

Un dels objectius prioritaris d’ajuntaments, patronals, cambres de comerç, universitats i centres tecnològics del Vallès Occidental és potenciar la transformació digital de les empreses per adaptar-les a les necessitats del futur. És a dir, preparar-se per entrar a la indústria 4.0. És per això que el Consell Comarcal, amb la col·laboració de la Generalitat, està diagnosticant la implementació d’innovació tecnològica del sector a la zona.

A la darrera prova pilot, elaborada durant el 2019, el Consell Comarcal ha determinat que 24 empreses de les 28 analitzades presenten pocs avenços tecnològics i digitals en el camp de la indústria 4.0, un 86% del total. Per tant, només 4 dels casos estudiats tenen un nivell avançat. Es tracta d’empreses que estan realitzant grans inversions en tecnologia per garantir la seva supervivència competitiva a llarg termini. Les més digitalitzades pertanyen als sectors del metall, la indústria química i el tèxtil.

L’estudi s’ha realitzat amb la intenció de sensibilitzar les empreses sobre la importància d’invertir en aquest camp i, d’aquesta manera, motivar la transformació. Una vegada s’ha efectuat la diagnosi, l’objectiu del Consell Comarcal és assessorar-les perquè prenguin les mesures més adients. En vuit de les companyies, de fet, ja s’han estudiat els recursos ajustats a les seves necessitats per començar a treballar-hi. La prova pilot s’ha realitzat a 8 municipis de la comarca, entre els quals hi ha Barberà, Rubí, Ripollet, Sant Cugat i Sant Llorenç Savall.

Implementar el 4.0

Hi ha diferents mesures per tal d’immergir l’empresa en la indústria 4.0: la redefinició del model de negoci de les companyies, el desenvolupament de nous productes més sostenibles, l’automatització de processos, la vinculació al territori, la integració horitzontal, la formació específica digital i la millora de la traçabilitat dels processos amb sistemes de gestió.

A l’última trobada de gener entre representants de la comarca i Raül Blanco, secretari general del ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, l’aposta per la tecnologia ja va ser una de les mesures d’un pla de xoc per protegir el sector.

La indústria a Sabadell, en una cruïlla: o revolució 4.0 o morir

Publicitat
Comentaris
To Top