Publicitat
Vallès

Un mercat d’energia de proximitat als polígons del Vallès

La Cecot treballa amb 65 projectes d’instal·lació de plaques fotovoltaiques / Getty

Als polígons industrials del Vallès serà possible generar energia i vendre-la a l’empresa del costat a un preu econòmic, sense que s’hagin de pagar gravàmens. O com a mínim aquesta situació és la que està impulsant la Cecot. La intenció de la patronal multisectorial de la comarca és que les companyies aprofitin les seves cobertes per posar-hi plaques fotovoltaiques, i d’aquesta manera puguin, no només abastir-se gràcies al model d’autoconsum, sinó també  oferir els excedents generats a naus situades a menys de 500 metres. Un mercat de compravenda de proximitat.

A principis d’aquest mes, aquesta iniciativa innovadora de Cecot ja treballava amb 65 projectes d’instal·lació de plaques fotovoltaiques, analitzant les necessitats i les demandes de les diferents empreses i assessorant-les sobre preus, qualitats i models tecnològics. La iniciativa tindria un impacte molt important en el consum agregat dels polígons de la comarca, i del Vallès en general. A més, el projecte podria ser una oportunitat per canviar les cobertes de moltes empreses, que van ser fabricades amb uralita, la qual cosa suposa un perill.  A finals del 2021, la intenció és que 300 indústries puguin formar part d’aquest ecosistema d’energia renovable.

“Hem de tenir en compte que la indústria treballa uns 250 dies a l’any, per tant hi ha uns 115 dies que, si tens instal·lades plaques fotovoltaiques, generes energia que no consumiràs, perquè l’empresa està tancada”, argumenta David Garrofé, secretari general de la Cecot. Amb aquest model econòmic, assegura, es pot finançar la renovació de les cobertes amb el rendiment econòmic que s’obté de l’energia renovable. Segons la patronal, de mitjana, l’amortització en una indústria rondaria entre els 5 i els 6 anys.

Publicitat

La presa de decisions

Instal·lar plaques fotovoltaiques s’escapa del negoci tradicional de molts empresaris, per la qual cosa el rumb cap aquest model energètic més sostenible es veu frenat en algunes ocasions. Ara bé, la patronal pretén capitanejar-lo: “Obrim un nou capítol per preparar les empreses perquè coneguin el tema i no tinguin por. Per això hem creat l’Oficina per a la Transició Energètica, un espai des d’on treballarem amb molts proveïdors diferents per trobar les millors ofertes i des d’on acompanyarem les empreses perquè puguin implementar aquest sistema de forma àgil”, ressalta Garrofé, qui afegeix que s’està creant un catàleg sobre el mercat que es vol crear, a través del qual es recollirà informació. Des de la Cecot, després de pactar un conveni amb l’Institut Català de Finances, s’ofereixen condicions financeres avantatjoses per a les inversions en plaques fotovoltaiques.

La política, a favor

El secretari general de la Cecot alerta que a Espanya la generació fotovoltaica és del 18%, mentre que a Catalunya, que porta un endarreriment important, és 10 punts per sota, del 8%. Això, a més, tenint en compte que a l’ús d’energia renovable a Europa , en general, està més avançat.

“Brussel·les ha creat el camí per dibuixar el marc regulador  del consum compartit”

Tanmateix, Garrofé apunta que la nova llei de Transició Energètica agilitzarà el canvi: “Brussel·les ha creat el camí per dibuixar el marc regulador  que permet l’autoconsum i el consum compartit. Les normatives comunitàries han obligat els estats membres a la descarbonització”.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top