Ciutat

Les estacions d’FGC tindran taquilles per deixar i recollir paquets d’Amazon

El president de Ferrocarrils, Ricard Font, ha explicat que el contracte “està als Estats Units”, on ha de signar-se pròximament

Una treballadora dels FGC, a l'estació de Sabadell Plaça Major, a l'hora de tancar / ÓSCAR ESPINOSA

Amazon tindrà màquines per recollir i deixar paquets a “la majoria” d’estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Així ho ha confirmat aquest dijous al matí el president d’FGC, Ricard Font, durant la presentació de resultats del 2019 de la companyia.

Font ha assegurat que el contracte ja “està als Estats Units“, on ha de tancar-se l’acord pròximament. També que hi ha converses des de fa temps amb Correus i altres empreses de comerç electrònic per utilitzar els espais lliures a les estacions com a punts de distribució. L’objectiu de l’empresa és que l’any 2021 totes les estacions tinguin espais per al comerç electrònic.

Sobre la possibilitat de convertir els combois en mitjans per distribuir mercaderies, el president dels FGC ha indicat que és una opció que “s’està estudiant”, però que “no és possible sense un increment de la capacitat“. És a dir, que els trens de la Línia Vallès-Barcelona, per exemple, només podrien començar a portar paquets un cop s’incorporin els nous combois el 2021 i s’arribi a la màxima capacitat de la infraestructura. “La nostra prioritat és el transport de passatgers“, ha afegit Font, que ha reconegut, però, que assumir tasques de distribució en el comerç electrònic “eliminaria molts camions de la xarxa viària”. No es preveu, però, fer aquest servei a les nits, ja que és el moment destinat al manteniment.

El president de Ferrocarrils, Ricard Font, durant la presentació dels resultats de la companyia aquest 5 de març del 2020 / ACN

Diverses estacions de Rodalies compten des de l’any 2016 amb màquines del servei CityPaq, on els clients de Correus poden recollir les seves compres on-line. També Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) compta des del 2015 amb aquest servei, a estacions com Passeig de Gràcia, Palau Reial, Horta, Universitat o Arc de Triomf, entre d’altres. Es tracta de taquilles amb una vuitantena de compartiments de diferents mides, adaptables al volum dels paquets i accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. El servei ofereix als usuaris una franja horària més àmplia per recollir els paquets d’una manera segura, discreta i senzilla.

Altres projectes de futur

En la presentació de resultats aquest dijous, Font també ha explicat que amb l’entrada en funcionament de 15 nous trens a partir de l’estiu del 2021 a la línia Barcelona-Vallès es podrà donar servei a 30 milions de viatgers més i arribar als 100 milions a l’any. Actualment, la companyia registra en aquest tram més de 66 milions de passatgers, tot i que pot arribar a donar servei a 73 o 74 milions a l’any. A més, ha recordat, la freqüència de pas serà de 2,5 minuts entre Barcelona i Sant Cugat del Vallès i de cinc minuts entre la capital catalana i Sabadell o Terrassa. Font ha detallat que les primeres unitats dels nous combois arribaran aquest estiu i a partir d’aleshores començaran les proves perquè entrin en funcionament a partir de l’estiu del 2021.

Font també ha explicat que entre les actuacions previstes hi ha l’ampliació de cinc aparcaments que serveixin de ‘Park & Ride’. És a dir, d’aparcaments especials per als viatgers d’FGC. Això suposarà incrementar l’oferta en 1.500 places a Sabadell, Terrassa, Sant Joan, Quatre Camins i Martorell. A la nostra ciutat, concretament, el Park & Ride se situarà al pàrquing de Plaça Espanya, que s’ha d’inaugurar aquest any. Tot plegat també implicarà la posada en marxa d’espais tancats per estacionar les bicicletes a les estacions. Font ha puntualitzat que el model de gestió i el sistema tarifari d’aquests equipaments els fixarà l’ATM.

Ricard Font (FGC): “El 2021 ja no hi haurà horaris a l’S2”

Comentaris
To Top