Publicitat
Diners

5 preguntes i 5 respostes sobre el pla de xoc econòmic del Govern

L'estació de l'ITV de Can Roqueta tancada a causa del coronavirus / LLUÍS FRANCO

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar dimarts la mobilització de 200.000 milions d’euros –prop del 20% del PIB de l’Estat– per fer front a la crisi derivada del coronavirus. Aquest pla de xoc, que es va efectiu ahir amb la publicació del decret al BOE, consisteix en una sèrie de mesures. L’economista sabadellenc Joan B. Casas, exdegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, analitza aquestes accions.

Quina és la quantitat que es mobilitzarà? Dels 200.000 milions, 117.000 milions públics seran “íntegrament públics” i la resta es complementarà amb recursos privats. L’Estat destinarà 100.000 milions d’euros en línies d’avals de garanties públiques per promoure la liquiditat de les empreses i 17.000 milions d’euros, per pal·liar les conseqüències econòmiques de la Covid-19 en col·lectius vulnerables. Segons Joan B. Casas, només aquests 17.000 milions “computarien en el dèficit de l’Estat”. Per l’economista és una “xifra respectable”, però el Regne Unit destina 34.000 milions, França, 45.000 milions i Itàlia, 25.000.

Quan es posaran en marxa aquestes mesures? Amb la publicació al BOE s’obre la porta a les sol·licituds. “No hi pot haver una demora de l’aplicació de les mesures”, afirma Casas. Segons l’economista, el Govern podria fer dues coses: injecció directa a les famílies –com els xecs que es planteja enviar Donald Trump– o una injecció al sistema. S’ha triat la segona opció i això requerirà un desplegament per executar cada una de les accions. “En aquesta crisi no podem perdre temps”, adverteix.

Com es podran fer expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO)? El govern espanyol ha agilitzat els tràmits pels ERTO que es presentin a conseqüència de la crisi del coronavirus i els considerarà causats per una situació de “força major”. Les autoritats laborals l’hauran de resoldre en un màxim de set dies. Els treballadors afectats que no compleixin amb el requisit mínim de cotització per cobrar l’atur el podran cobrar igualment, i el període en què rebin la prestació a conseqüència de l’ERTO no descomptarà com a temps gastat.

A més, s’exonerarà les empreses de menys de 50 treballadors que facin ERTO per la Covid-19 del 100% del pagament de les quotes a la Seguretat Social. Les que tinguin més de 50 empleats serà del 75%. Casas assegura que aquest sistema és “coix” perquè “el que es cobrarà de l’ERTO no és el salari, serà menys”. A més, ha avançat que després d’aquesta aturada de la producció hi haurà una aturada de la demanda; per tant, les empreses tindran dificultats per tornar a arrencar.

Què passarà amb els autònoms? Els treballadors per compte propi que hagin de suspendre les seves activitats, i quan la seva facturació s’hagi reduït un 75% respecte a la mitjana del semestre anterior, podran demanar una prestació per cessament de l’activitat. “No entenc per què no s’ha suspès la quota dels autònoms”, ha lamentat Casas.

Com s’injectarà liquiditat? Es farà mitjançant una línia d’avals públics per un import de 100.000 milions d’euros. S’articularan a través de l’Instituto de Crédito Oficial (ICO). Casas indica que més que una línia de crèdit, que finalment les empreses hauran de tornar, hauria estat més “eficient” suspendre durant tres mesos els pagaments i obligacions de caràcter tributari.

Hi ha altres mesures com la moratòria en el pagament d’hipoteques a persones que hagin reduït ingressos o estiguin en situació d’atur, i una moratòria per pagar els subministraments bàsics de col·lectius vulnerables

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
Publicitat
To Top