Publicitat
JOSEP MERCADÉ

Aprendre a parlar

[Per Josep Mercadé, periodista]

Entre el temor i l’esperança. L’entrada a la fase 1 de la desescalada de les restriccions imposades per la pandèmia de la Covid-19 obre la porta a sortir del món virtual en què hem estat sotmesos durant més de dos mesos. Casualitats de la vida, ho fem un any després de les eleccions municipals que van posar de manifest les dificultats per arribar a grans acords a l’Ajuntament.

Sense el coronavirus que ho està canviant tot, la política municipal seguiria per una via de certa crispació. Segurament el procés sobiranista i les seves derivades seria el protagonista destacat de les nostres vides. Potser el diàleg entre el govern de l’Estat i el de la Generalitat hauria avançat. Fins i tot potser hauríem vist petits gestos que, a vegades, són poderosos. Potser estaríem en plena campanya d’unes eleccions al Parlament de Catalunya. Sí, tot això podria haver passat, però la realitat és ben diferent i ens obliga a afrontar-la amb la màxima resiliència possible.

Publicitat

Com deia, un dels canvis més significatius de la nova fase és aquest retorn a la vida presencial. La llàstima és que el nostre codi de conducta habitual ara ja no ens serveix. Hem après que no s’hi val tocar-se i això, certament, condiciona les trobades amb persones amb qui et relaciones i estimes. Ens trobem fent un nou aprenentatge en el qual hem de renunciar a uns valors que teníem plenament assumits per adaptar-nos a uns de diferents.

Les converses aquests dies no són gens fàcils. Són com aquelles trobades amb persones que fa anys que no t’has vist i que costa trobar, en els preliminars del procés comunicatiu, elements de coincidència per seguir parlant i trencar el silenci. Cal ser conscient, doncs, que aquest és un fet normal i que cal esforçar-se per establir un diàleg. Molt probablement les converses d’aquests dies derivaran cap a la pandèmia. És lògic, és el que més ens preocupa.

Ara que hem d’aprendre a parlar de nou convido a fer-ho als nostres polítics locals. Que tinguin la capacitat de vèncer tota la crispació que va acompanyar els primers mesos de la legislatura. Com a la resta de la gent, també els cal fer un esforç per trobar més coincidències que divergències. Cal deixar de banda plantejaments de partit per saber escoltar més la ciutadania. Ara que tothom s’apunta a fer plans de xoc per afrontar la nova realitat, és el moment per compartir-los, consensuar-los i obrir-los a tothom. Ha arribat l’hora d’aprendre a parlar.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top