Ciutat

El Taulí podria doblar els pacients a l’UCI en 15 dies

El Parc Taulí preveu doblar el nombre de pacients ingressats a l’UCI per coronavirus en els pròxims 15 dies, moment en què s’espera arribar al pic de la pandèmia. La directora del Servei de Medicina Intensiva, Ana Ochagavía, explica que la setmana que ve i la següent seran “les pitjors” i el nombre màxim de pacients crítics ingressats es donarà “entre el 8 i el 10 de novembre”. Actualment, hi ha 26 hospitalitzats a l’UCI per la Covid-19, i es preveu arribar al voltant dels 50. A planta ara n’hi ha 94.

Professionals del Taulí, atenent un pacient ingressat a l’UCI per coronavirus, aquest dijous / VICTÒRIA ROVIRA

L’hospital es basa en la previsió epidemiològica que es fa a partir dels resultats de les proves PCR i les hospitalitzacions dels darrers dies, entre altres variables. La previsió del pic del Taulí coincideix amb la que s’està fent en l’àmbit de tot Catalunya. El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, va assegurar aquest dimarts passat que si no es redueix la pressió assistencial, “en tres setmanes el sistema sanitari petarà”.

La corba creix, però no com a l’abril

Ochagavía subratlla que actualment la velocitat de la pandèmia és inferior a la primera onada. La corba creix, però no amb la rapidesa dels mesos de març i abril. “Aleshores teníem 5 o 6 ingressos cada dia”, la qual cosa feia ampliar constantment el nombre de llits, i “ara ho hem d’anar fent més progressivament, potser un dia tenim un ingrés i un altre tres”. L’octubre va començar amb 5 pacients ingressats a l’UCI, i aquest divendres n’eren 26, un 420% més. Amb més dies, han ingressat menys persones que, per exemple, quan es va arribar al pic de casos a l’UCI en la primera onada, en haver-hi 70 pacients el 10 d’abril. El perfil dels pacients ingressats per la Covid-19 també està canviant aquestes darreres setmanes, passant dels 30-40 anys a final d’agost als 70-80 anys d’avui dia. Des del Taulí s’atribueix principalment al canvi de temperatures i al fet que les persones grans pateixen més patologies a l’hivern.

La preocupació d’Ochagavía és que s’ajuntin dues pandèmies alhora, la del coronavirus i la grip. “Això és el que ens pot fer col·lapsar”, posa sobre la taula.

La directora del Servei de Medicina Intensiva, Ana Ochagavía, a l’edifici La Salut / VICTÒRIA ROVIRA

A diferència del març, aquest cop l’hospital afronta la propera onada més preparat, defensen des de la corporació. La directora de l’UCI remarca que si bé ara hi ha una trentena de llits ocupats per la Covid-19, aviat n’hi haurà 40 més a punt al Frontal Gran Via i 16 més a l’àrea de semicrítics. Aquests són els que s’activarien primer en cas de necessitat, però Ana Ochagavía transmet un missatge de tranquil·litat perquè es treballa per tenir a punt més llits que el total de pacients crítics que hi va haver a la primera onada, i no es preveu que ara hi hagi tants ingressos. Per atendre aquest increment de llits, s’està negociant la incorporació de professionals i l’ampliació d’hores dels actuals.

Menys mortalitat

El fet que en aquests moments la situació es doni per controlada també s’atribueix des de l’hospital a dos factors. En primer lloc, la mortalitat s’ha reduït un terç, passant del 30% al 10%, segons Ana Ochagavía. El segon, que està relacionat amb aquest, és que els pacients ara ingressen a l’UCI més d’hora del que ho feien abans, de manera que s’apliquen abans els tractaments. Un dels canvis que s’ha fet en aquest sentit és que ara ja no es dispensa hidroxicloroquina i s’aposta pels corticoides d’entrada, com es fa en moltes altres patologies, ja que ajuden a reduir les inflamacions, especialment greus en els casos de Covid-19 en què es produeix una pneumònia bilateral que provoca falta d’oxigen.

Publicitat
Comentaris
To Top