Publicitat
ARNAU BONADA

Respecte per als autònoms

[Per Arnau Bonada, economista i president de la Xarxa Onion]

La setmana passada, quan explicava a una associada de la Xarxa Onion els detalls del nou ajut de 2.000 euros per a persones autònomes de la Generalitat, ella em comentava que no sabia si riure o si plorar. Jo li vaig respondre que, probablement, acabaríem fent les dues coses. I, malauradament, ha acabat essent així.

Dijous vam riure. Al programa satíric de TV3, Polònia, vam veure un gag en què una persona entrava en un sex shop demanant sensacions extremes. La botiguera li feia diverses propostes, però totes li semblaven massa toves. Finalment, li acabava oferint la sensació sadomasoquista més bèstia del mercat: donar-se d’alta com a autònom i demanar el nou ajut de la Generalitat. El client acabava dolorosament extasiat.

Dimarts vam plorar. Vam plorar d’impotència i d’indignació. Vam plorar per estar hores i hores davant d’un ordinador prement la tecla F5 i omplint formularis estèrils. Vam plorar per viure en un país que ens humilia i ens menysté. Vam plorar perquè, molts i moltes, ja no podem més.

Publicitat

És difícil fer les coses pitjor. L’ajut ha estat un fracàs total, tant en el seu disseny com en la seva tramitació. No es pot concebre una subvenció amb un pressupost que cobreix un màxim de 10.000 beneficiaris quan a Catalunya hi ha aproximadament 550.000 autònoms. I el procés de concessió no es pot dur a terme com si s’estiguessin venent entrades per a un concert de Bruce Springsteen. Ningú a la Generalitat no va ser capaç de preveure que tot plegat acabaria en un escàndol majúscul? En quina realitat paral·lela viuen? És realment alarmant.

Un altre associat em va comentar ahir que es podria fer quelcom similar amb els polítics i funcionaris responsables d’aquest desgavell. Aquest mes, que intentin tots cobrar la seva nòmina omplint formularis on-line durant dos dies i sabent que només hi haurà pressupost per a un 2% de tots ells.

Ja n’hi ha prou! Estem tips de polítics que s’omplen la boca dels valors de l’emprenedoria i que no han trepitjat en la seva vida una empresa privada, excepte per fotografiar-s’hi en campanya electoral. Tips que se’ns vengui que Catalunya és un país tecnològicament punter quan l’Administració no té ni servidors suficients perquè no caigui el sistema. Tips de ser sempre els últims de la fila. Respecte per als autònoms.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top