Opinió

L’estació del Passeig

Aquesta setmana l’empresa responsable de la senyalística de les noves estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ja ha instal·lat els llampants cartells on es pot llegir el nom de l’estació que substituirà la de Sabadell Rambla. Estic persuadit que el resultat del nou nom ha estat fruit d’intenses negociacions entre la companyia pública ferroviària i els anteriors i actuals inquilins de la Casa Gran. Tots ells assistits per un reguitzell d’il·lustrats assessors i tècnics. Malgrat tot, el resultat és aquest apòcrif nom de “Sabadell Plaça Major”.

Després de visualitzar l’estampa del nom en el senyal d’entrada a l’estació només tardo tres segons a respondre’m: quin disbarat! S’han oblidat de posar “Passeig” en el cartell! I un segon més tard milers de connexions neuronals em fan aparèixer les pro-olímpiques paraules d’Ana Botella: “Relaxing cup of café con leche in Plaza Mayor”. No pot ser! Decideixo relaxar-me amb un tallat descafeïnat de màquina amb sucre morè i serenament reflexionar per què s’ha arribat fins aquí.

Una hipòtesi podria apuntar que el llibre d’estil de FGC no permetés l’ús de noms massa llargs per anomenar les estacions. De fet, de les prop de 100 estacions que disposa la companyia ferroviària arreu del país només n’hi ha una amb més dels 25 caràcters que disposaria “Sabadell Passeig Plaça Major”. Es tracta de “Martorell Vila / Castellbisbal”, amb 26 caràcters, de la línia Llobregat-Anoia. Sembla que el tema no va de mides o de número de caràcter sinó d’una altra cosa.

Potser es tracta que la toponímia local no hi consta Passeig? Visita ràpida al plànol oficial de l’Ajuntament i no hi ha dubte: “Pg. de la Plaça Major” Salto a Sant Google maps i es confirma la versió municipal. Això sí, més explícita: “Passeig de la Plaça Major”. Així doncs, d’un llampec cap al web de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya a veure què hi surt. Res de nou, hi apareix “Pg. de la Plaça Major”. Potser a FGC s’han imaginat que l’acrònim de Passeig no era rellevant. Desconeixement de la toponímia local i popular després de més de 90 anys de servei?

També hi hauria la versió conspiradora “Passeiggate”. En aquest cas les forces metropolitanes encapçalades per la companyia del ferrocarril, s’haurien conjurat amb agents polítics locals per esborrar de la memòria històrica el nom de Passeig (de la Plaça Major). Es tracta, com en temps pretèrits, que s’oblidi que allò va ser un Passeig pel lleure i “ciutadanejar” per convertir-lo en una llosa encimentada impermeable i sense vegetació per garantir el pas dels autobusos, passar-hi soterrat el tren i emmagatzemar més cotxes. Tot sigui pel progrés dels oriünds.

Potser hi ha més motius per apostar per l’eliminació de la denominació “Passeig”, però es fa feixuc d’entendre i compartir. Esperem que no sigui un exemple més de la incapacitat política de parlamentar i acordar amb en FGC. Fa mesos que els papers del perllongament del soterrament fins a Can Feu dormen plàcidament en algun despatx del Departament de Territori i Sostenibilitat. I sembla que de pressupost res de res. Massa evidències d’un lideratge municipal més avesat a esdevenir suburbi metropolità que ciutat benestant.

Si ens calen arguments per fer valer els valors i la identitat cultural de la comunitat, sempre podem sotmetre a consulta quin hauria de ser el nom de l’estació. Opcions?, a) Sabadell Passeig, b) Sabadell Passeig Plaça Major i c) Sabadell Plaça Major. Per votar que no sigui i que el tren no ens faci perdre el Passeig! @manelcunill

“Fa mesos que els papers del perllongament del soterrament fins a Can Feu dormen plàcidament en algun despatx del Departament de Territori i Sostenibilitat”

Comentaris
To Top