Ciutat

ERC presenta un mapa per identificar els projectes que va deixar l’anterior govern i s’acabaran en aquest mandat

El grup municipal d’ERC ha presentat aquest dimecres una pàgina web per conèixer els 86 projectes d’espai públic que va deixar l’anterior govern i s’acabaran aquest mandat. El portaveu dels republicans, Gabriel Fernàndez, ha assegurat que “l’actual govern té oblits, s’oblida d’explicar qui ha fet possible això que està presentant”. La plaça de Navacerrada és un dels exemples.

El carrer de Sant Pere, un dels projectes de l’anterior govern que acabarà l’actual / VICTÒRIA ROVIRA

Entre els anys 2015 i 2019, dintre del quadripartit, ERC tenia entre altres la regidoria d’Espai Públic, al capdavant de la qual hi havia el regidor Xavier Guerrero. Aquest dimecres des d’Esquerra s’han volgut centrar en aquesta àrea, i no Hisenda, Acció Social o Cultura que eren les altres que controlava, perquè és la que fàcilment es pot posar sobre un mapa i afecta més en el dia a dia dels ciutadans. “Nova política és explicar qui ha fet què”, creu Fernàndez.

En el mapa es poden trobar tots els projectes que tenen una ubicació concreta, no aquells, com el d’arreglar les fonts de la ciutat, que estan en múltiples indrets. “És un exercici de transparència absoluta”, remarca Fernàndez, perquè apunta que qui coneix com funciona l’administració pública sap que qualsevol projecte que parteixi de zero trigarà -com a mínim- un any i mig o dos a fer-se realitat si tot va bé. Per això, des d’ERC subratllen que “les qüestions importants d’aquest govern [actual] començaran a ser visibles d’aquí a un any i mig”.

El president de la secció local dels republicans i regidor, Santi Valls, ha subratllat que “és del tot normal” que un govern deixi projectes pel següent per responsabilitat; “és una obligació, una cadena”. I ha criticat que quan van entrar al govern fa quatre anys hi havia molt pocs projectes. Tampoc pressupost, 4,2 milions d’inversions del 2012 al 2015 respecte als 68,9 del període 2016 – 2019.

L’eina serà útil tant per ciutadans com entitats i periodistes. A la pàgina web s’ha habilitat un mecanismes de filtres que permetran saber quins projectes “estan pràcticament sortint del forn, els falta poc o els queda per fer”. I si no s’enllesteixen, apunta Valls, es podrà saber si és per un tema administratiu o una decisió política.

Contra la improvisació

D’altra banda, ERC demanarà explicacions i responsabilitats al govern per la confusió prèvia a la consulta republicana del 6 d’octubre: “un desgavell” en paraules de la portaveu adjunta del grup Èlia Soriano Costa. Acusen l’alcaldessa, Marta Farrés, de no haver-los donat tota la informació de què disposava dimecres passat al ple i gestionar aquest assumpte i altres “in extremis”. Gabriel Fernàndez també ha incidit en aquest punt: “volem que s’acabi la improvisació”, ha dit.

Comentaris
To Top