Ciutat

Proposta socialista per ajudar amb l’ITE

A Sabadell l’han de passar 4.753 habitatges
Josep Ayuso i Anna Carrasco, aquest dilluns / LLUÍS FRANCO

En els darrers mesos, les comunitats de veïns d’edificis o cases de més de 45 anys han rebut una carta de l’Agència Catalana de l’Habitatge on se’ls informa de l’obligatorietat de passar la Inspecció Tècnica d’Edificis.

El grup municipal del PSC assegura que hi ha propietaris que no poden assumir el cost de la revisió i emplacen al consistori a què els ajudi econòmicament.

El portaveu dels socialistes a l’Ajuntament, Josep Ayuso, ha explicat aquest dilluns que la petició d’inspecció “ha generat dubtes per part dels veïns que han rebut aquesta comunicació”. Els socialistes presentaran una moció al ple municipal previst pel 26 d’abril; “la nostra proposta és que l’Ajuntament de Sabadell estigui al costat d’aquestes comunitats que han rebut la comunicació de l’Agència Catalana de l’Habitatge”, afegeix Ayuso. Passar aquesta revisió per part d’una persona autoritzada com un aparellador o un arquitecte és obligatori per tots els edificis de més de 45 anys, dels quals a Sabadell n’hi ha 4.753 segons l’Ajuntament.

Conveni de col·laboració

La regidora del PSC Anna Carrasco ha explicat que “el preu d’aquestes inspeccions oscil·la entre els 500 i els 800 euros” i que diversos veïns els han transmès un missatge de preocupació. Carrasco assegura que “hi ha comunitats de veïns en què no hi són tots els propietaris; hi ha molta gent que està patint la crisi, encara, perquè no tenen feina i no poden fer front a rebuts de la comunitat normals, i ara els hi ve aquest compliment i no se’n poden fer càrrec”.

Per fer front a aquesta situació els socialistes reclamen un conveni de col·laboració entre el l’Ajuntament, a través de VIMUSA, els col·legis d’aparelladors i d’arquitectes, perquè les inspeccions tècniques tinguin un preu més baix que el de mercat “i no hi hagi un greuge comparatiu entre les comunitats de veïns de la nostra ciutat”, explica Carrasco. No passar aquesta inspecció comporta sancions d’entre 9.000 i 90.000 euros, segons els socialistes. Des del PSC també proposen que el consistori faci un seguiment dels blocs que la ITE determini que s’hagin de rehabilitar. En el cas de les deficiències més lleus, Anna Carrasco assegura que els propietaris tenen un any per corregir els desperfectes, mentre que en els casos greus, el termini és de mig any. Carrasco creu que en aquest últim cas “l’Ajuntament ha de posar a l’avast de les comunitats més febles una eina per poder desenvolupar aquestes rehabilitacions”.

Suport municipal

Des del mes de gener, l’Ajuntament proposa a les persones que no puguin fer front a la despesa de les ITE o que necessitin un termini més ampli que facin una instància, adreçada a l’Agència Catalana de l’Habitatge, que poden presentar a l’Oficina Local d’Habitatge del Vapor Codina, al carrer de Blasco de Garay, 17

Comentaris
To Top