Ciutat

224 milions d’euros: el pressupost pel 2019 de l’Ajuntament de Sabadell

El govern local marca les seves línies mestres per tancar el mandat

Fotografia de recurs / Wikimedia

224,6 milions d’euros. És la xifra dels pressupostos de 2019, els darrers comptes del quadripartit abans de les eleccions municipals del proper mes de maig. L’import puja un 10% respecte 2018, una pujada substancial que en tot cas el govern local ha apuntat que no suposarà cap pujada a nivell d’impostos.

Els comptes tanquen una tendència ascendent al llarg de la legislatura: passen dels 182,3 milions dels primers comptes de l’actual govern -2016- a una xifra que supera per primera vegada la franja dels 220 milions d’euros (+23%). L’alcalde, Maties Serracant, ha explicat que s’entra en una etapa expansiva, “de consolidació i impuls” en les seves paraules.

En què s’ho gastarà l’Ajuntament?

El govern local marca les seves línies mestres per tancar el mandat, amb unes partides específiques que s’enduran gran part del pastís: 31 milions d’euros per a polítiques d’espai públic (14% del pressupost), 27 milions d’euros per al servei de recollida de residus i neteja viària (12%), seguit d’altres grans àrees com acció social i educació, també amb 19 milions per cadascuna d’elles. Seguretat, amb 16 milions d’euros tanca la llista.

L’Ajuntament centrarà gran part de la seva despesa en l’àrea de Territori. Entre els grans projectes, hi ha la millora urbana del Portal Sud, amb 2,1 milions d’euros, que aniran de la mà dels 3,8 milions d’euros dedicat a nous espais públics i als 200.000 euros destinats al nou espai ja soterrat de Can Feu-Gràcia. Els carrers també surten guanyant amb el pressupost: l’enllumenat públic –amb una partida 3,7 milions d’euros– i l’arranjament de voreres amb 4,4 milions d’euros pressupostats.

L’habitatge és una altra de les grans apostes (8,1 milions d’euros): tal com ja va presentar l’Ajuntament, gran part d’aquesta partida (4 milions) es destinarà a l’empresa d’habitatge Vimusa, que serviran per sufragar la primera fase del parc d’habitatge públic previst per l’Ajuntament per 2020.

Així mateix, pel que fa a polítiques educatives, es construirà la nova seu de l’Escola Municipal de Música a la zona sud. A banda, es redactarà un projecte per a una nova al nord de la ciutat. D’altra banda, es redactarà el projecte de l’escola Bressol de la Concòrdia, entre d’altres projectes.

D’on surt el creixement?

L’Ajuntament de Sabadell ha marcat un pressupost més elevat pel que fa a la despesa tot i les restriccions pressupostàries marcades per la legislació espanyola. Des del govern local, el tinent d’alcalde de Territori, Juli Fernàndez, ha apuntat que això no implicarà una pujada dels impostos municipals, que es mantindran congelats: “Hem aspirat al màxim de la regla de despesa”, ha apuntat Fernàndez en relació a la llei.

L’augment previst en els ingressos, que permet la pujada de la despesa, prové fonamentalment -segons el consistori- d’una pujada en la recaptació per un augment dels padrons. La pujada en els comptes tampoc implicarà més endeutament: de fet, el passiu de l’Ajuntament passarà de 105,9 milions de 2018 a 99,3 milions per l’any que ve.

Comentaris
To Top