JOSEP MERCADÉ

Dues campanyes sense defallir

[Per Josep Mercadé, periodista]

Esteu ja saturats de la precampanya de les eleccions generals? De les disputes a dreta i esquerra? D’unionisme i sobiranisme? Ho podeu combinar amb el judici del Procés i la incertesa que plana sobre la llarga desfilada de testimonis? En funció de la resposta estareu preparats per afrontar els dos mesos de campanya electoral que ja són a tocar. Per tant, no us hi amoïneu excessivament i procureu que el vostre esperit crític es mantingui ben ferm. El necessitareu.

Les sabadellenques i els sabadellencs, com la resta d’electors d’aquest país, entrem de ple aquest divendres en la primera de les dues campanyes electorals que ens mantindran d’allò més entretinguts d’aquí al 26 de maig. Serà un llarg camí que promet ser feixuc. Les eines comunicatives de les formacions polítiques ja fa dies que disparen una munició que, depèn de com vagi, pot incidir de forma negativa en la participació. El pitjor que hi ha en política és el cansament. Per això cal fer el màxim d’esforços per evitar-lo.

Tenim les pitjors coincidències. Part de la campanya de les eleccions generals coincidirà en Setmana Santa i Sant Jordi. I les municipals amb l’Aplec de la Salut. De fet no serà la primera vegada que passa. Candidates i candidats tindran l’oportunitat de fer ciutat i campanya passejant pel parc del Santuari de la Mare de Déu de la Salut. Els més fidels, fins i tot, aniran a la missa solemne que tradicionalment se celebra el dilluns de l’aplec mentre la resta romandran a l’esplanada esperant la sortida de l’ofici.

De fet, com ho veiem aquests dies amb els reportatges que fa el Diari de Sabadell sobre les eleccions municipals des del 1979, aquests comicis sempre han coincidit amb el començament de la primavera, setmanes amunt o avall.

Arribats just a l’inici de les campanyes m’atreviria a demanar a les candidatures que no abusin de la comunicació, ja que corren el risc de saturar l’audiència. Hem de pensar que, superat el primer round de les generals, ens podem trobar amb la incertesa d’una manca de majories qualificades per tal de fer possible un govern a Madrid amb una mínima estabilitat. Per tant, pot molt ben ser que aquesta situació afecti les municipals.

A Sabadell, aquestes eleccions es presenten especialment decisives després de quatre anys en què la dispersió ha estat una de les principals característiques del govern de la ciutat. Caldrà filar molt prim per evitar que uns comicis no contaminin els altres. Cal apel·lar, doncs, a la ciutadania per tal que no es deixi saturar per aquesta llarga campanya i eviti caure en la temptació de l’abstenció. La ciutat i el país no s’ho mereixen encara que a alguns ja els aniria bé.

Comentaris
To Top