Diners

Empresàries del sector industrial critiquen que encara existeixin “masclismes” i “discriminacions salarials”

Maria Fatima Lucas, CEo de Zymbol, en una de les xerrades del Simpòsium Dona i Indústria /ACN

El sector industrial segueix sent un dels àmbits econòmics més masculinitzats i on es detecten encara comportaments “masclistes” i “discriminacions salarials“. Així ho han assegurat la majoria de les empresàries i emprenedores que han pres part en el Simpòsium Dona i Industria que es va celebrar aquest dijous a Sant Quirze del Vallès. Reclamaven més “pedagogia”, “referents” i una “major visibilitat de la dona” per evitar que les noves generacions “s’autolimitin” i renunciïn a cursar carreres tecnològiques o científiques “en creure que no seran capaces”. Segons dades facilitades per la conselleria d’Empresa, només el 28,65% dels treballadors d’aquest sector són dones i la bretxa salarial que hi existeix entre homes i dones és del 17,3%.

El lideratge i l’empoderament de la dona en el sector industrial segueix sent una de les assignatures pendents de la societat actual. Les professionals que treballen en aquest àmbit asseguren que encara avui en dia es detecten diferències entre homes i dones, i comportaments que, tot i que puguin haver-se “normalitzat”, amaguen tendències “masclistes” o “paternalistes”.

Maria Fátima Lucas, cofundadora i CEO de l’startup biotecnològica Zymbol, assegurava que amb el pas dels anys ha desenvolupat estratègies per aconseguir que les seves propostes o idees prosperin en un món imminentment masculí. “El que faig sempre és discutir primer la proposta amb un company home i llavors la presento dient que tots dos pensem que és la millor opció”, comentava Lucas, que afirmava què fins ara aquesta forma d’actuar li ha servit.

Amb tot, alerta que és una “discriminació” que no li agrada: “No entenc per què pel fet d’haver nascut dona he de defensar les coses de forma diferent”, apuntava.En aquest mateix sentit s’expressa Ainhoa Tolentino, emprenedora i CEO de la companyia Onyriq. Assegurava que molts dels correus electrònics que rep estan dirigits per defecte cap un home: “Posa ‘Mr’, perquè ni contemplen la possibilitat que la persona que estigui dirigint l’empresa sigui una dona”, criticava. Assenyalava també que les diferències s’accentuen en alguns mercats estrangers.

“Per les persones d’origen asiàtic per exemple, és més sorprenent perquè la presència de la dona en determinats camps està menys normalitzada”, indicava.Així mateix retreia que en els congressos que s’organitzen sovint, els caps de cartell siguin especialistes masculins i que “el paper de la dona quedi relegat només a xerrades sobre la presència del sexe femení en l’empresa”. Tot i que reconeixia que no s’havia trobat en cap situació en què hagi percebut una retribució salarial inferior pel fet de ser dona, sí que considera que les professionals del sector es veuen obligades “a demostrar més que un home per poder promocionar”.

Estela Pacheco, responsable de Sonicat Systems -una companyia amb base tecnològica que desenvolupa un sistema de processat de mel alternatiu – reconeixia que moltes dones sovint havien de renunciar a certs càrrecs en no poder-los compaginar amb la maternitat. “En el meu cas jo vaig agafar una excedència i encara que va ser complicat tornar, no me n’arrepenteixo”, explicava. Així també, afirmava que a banda dels seus dos fills biològics sent que en té un tercer, la seva empresa.Pacheco, que igual que les altres dues emprenedores, han rebut amb el suport del centre IQS Tech Factory per tirar endavant els seus negocis, considerava que cal revertir la tendència actual per aconseguir que més nenes i joves es decantin per carreres tecnològiques i científiques.

“A vegades elles mateixes s’autolimiten”, assegurava l’empresaria i considerava que calien “més referents i una major visibilitat de la dona en el món de la industria” per convèncer les noves generacions “que poden fer el que elles vulguin”.Per aquest motiu participa en un projecte denominat Inspira, que pretén fomentar aquesta vocació entre les nenes mitjançant accions de sensibilització i orientació, que duen a terme professionals femenines del món de la investigació, la ciència i la tecnologia.Per la seva banda, Mariona Sanz, Girbau Lab Director, considera que “un CEO intel·ligent és el que té un equip equilibrat en el qual hi ha homes i dones”. Assegurava que al llarg de la seva experiència professional no s’havia sentit discriminada, i apostava per posar en valor les fortaleses del sexe femení i la seva capacitat de sobresortir en el sector industrial.

De tot plegat es va parlat en el Simposiùm Dona i Industria que es va celebrar dimecres al Barcelona Moda Center de Sant Quirze del Vallès i que ha promogut el centre d’emprenedoria IQS Tech Factory.

Comentaris
To Top