Publicitat
VÍCTOR PATSI

La ‘Lotto Sánchez’ i ‘teuvetrés’

[Per Víctor Patsi, periodista]

Ales versions digitals d’alguns diaris s’hi pot trobar un curiós divertimento. El podríem anomenar la Lotto Sánchez. Recull els 17 partits polítics (més que mai) que han obtingut escó al Congrés de Diputats. En funció de si cliques Sí/No/Abstenció, la suma contraposada et diu si Pedro Sánchez sortirà escollit president en primera o en segona ronda, o si es quedarà amb un pam de nas, abocat a unes noves eleccions. La fórmula és molt visual i didàctica i et permet arribar a una ràpida conclusió: La mare dels ous està en els 13 escons d’Esquerra Republicana. Sent com és de previsible el vot del gruix de les formacions polítiques, la Lotto Sánchez acaba sent mascle o femella en funció del que decideixi el partit d’Oriol Junqueras, dels 9 presos polítics independentistes, el castigat a la pena més alta: 13 anys.

Desconec –ho puc intuir, però amb això no n’hi ha prou– què acabarà fent ERC. L’únic cert és que tenen la clau. Són la clau. A partir d’aquí, l’estira-i-arronsa en la negociació que ja estan mantenint amb el PSOE marcarà la seva decisió, que es mourà entre l’abstenció i el no. El dia i la nit. Llum per al pacte de govern entre Sánchez i Iglesias o la foscor. Bloqueig i noves eleccions. Resultarà divertit –per dir-ho d’alguna manera– veure la transformació dialèctica de Pedro Sánchez els pròxims dies. De fer campanya insistint que no volia/podia dependre dels partits independentistes a haver de fer-los concessions. Amb quines garanties? Faria bé ERC de tenir-les per escrit i per avançat, per no acabar adonant-se que donen un sí (abstenció) a canvi de res. Serà divertit –per dir-ho d’alguna manera– veure els equilibris que farà Pedro Sánchez per seduir la formació clau per a la seva governabilitat. El mateix president que durant la campanya va endurir el seu discurs sobre Catalunya fins al punt d’arribar a amenaçar amb l’aplicació d’un altre 155.

Publicitat

"La suma de PP, Vox i Ciudadanos els deixa fora de tota equació per manar".

Amb això anava de la mà dels grans perdedors de les últimes eleccions. De la mà dreta, és clar. La suma de PP, Vox i Ciudadanos, amb independència del flux de vots i escons que s’han traspassat, els deixa fora de tota equació per manar. En altres democràcies europees tenim exemples de desbloqueig amb els anomenats pactes de gran coalició. La versió espanyola seria un pacte entre PSOE i PP, inèdit fins ara i lo que te rondaré morena. Ara per ara, és autèntica ciència-ficció entre uns partits polítics incapaços de fer l’ABC de la política. És a dir: parlar, fer concessions i arribar al pacte amb qualsevol que no pensi com ells.

Això sí, a l’hora de dir que la solució per a Catalunya és l’aplicació d’un altre 155, més dur, hi estan tots d’acord. Frisen per intervenir els Mossos, l’escola catalana i teuvetrés. Una televisió que segons ells “adoctrina” i que presenta uns números espectaculars: líder d’octubre amb una quota del 18,2%, el millor des de l’agost del 2006. La mateixa teuvetrés que el diumenge d’eleccions va liderar també l’audiència a Catalunya amb una quota del 20,9%, a gairebé 12 punts de la següent. Aquell mateix dia, potentíssim en l’àmbit informatiu a tot arreu, el 3/24 també va fer el seu millor resultat des de l’1 d’octubre del 2017. Sí, aquell 1 d’octubre. I a Catalunya, la gent és lliure de prémer el botó del comandament a distància de la TV, on també hi ha TVE, Telecinco, Antena 3, La Sexta... Però escullen teuvetrés, on els seus informatius són líders en totes les edicions, totes! Líders també en imparcialitat (93,2%) i credibilitat (95,8%), segons les enquestes validades per totes les cadenes.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top