Diners

Ramon Tremosa: “Catalunya és una bomba productiva, de les millors que té Europa”

Ramon Tremosa, ahir durant la conferència a la Cambra de Comerç de Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

“És impressionant el canvi que ha fet Catalunya els últims 10 anys”. Amb aquest esperit optimista va acabar ahir Ramon Tremosa la conferència Cap a on va la política monetària a la Cambra de Comerç de Sabadell. L’economista i exdiputat europeu va presentar ahir a la ciutat el seu llibre Què fan els bancs centrals! (Pòrtic), en què analitza la política monetària del Banc Central Europeu (BCE) en els últims anys i els seus impactes.

Davant dels empresaris sabadellencs, Tremosa va destacar que els catalans han sabut aplicar talent per sobreviure a les polítiques fiscals, monetàries i confiscatòries. “Aquest múscul té ara una mica de single market i de single current i bones pràctiques europees”, va destacar.

De fet, a Catalunya hi ha 450.000 pimes, 550.000 autònoms i 2 milions d’assalariats. A més, hi havia 4.000 multinacionals l’any 2015 i ara n’hi ha 8.500. “Això és una bomba productiva, de les millors que té Europa”, va remarcar l’economista. Tremosa va afegir que els catalans tenen un caràcter “mig germànic” que té molt recorregut. “Catalunya té un potencial de creixement admirable”, va concloure. El president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Ramon Alberich, va afegir que cal difondre aquest discurs positiu.

“No veig un trencament de l’euro”

L’exdiputat va assegurar: “No veig un escenari ni a curt ni a mitjà termini de trencament de l’euro”. Tot i això, Tremosa va advertir que el BCE continua comprant deute dels països del sud d’Europa, cosa que no agrada a Alemanya. “L’euro és políticament un gran actiu i difícilment Alemanya el deixaria perdre”, va afirmar.

Tot i això, l’economista va advertir que si torna a haver-hi una crisi com la del 2008, ja no hi haurà “artillera fiscal en els governs ni artilleria monetària al BCE per fer-hi front”. Segons Tremosa, les mesures extraordinàries que s’estan aplicant com la compra de deute i els tipus d’interès zero s’han normalitzat. “Això és perillós”, va alertar Tremosa, que va anomenar aquest procés de japonització.

Comentaris
To Top