Ciutat

El Dia Internacional de la Dona retrà homenatge a les treballadores del tèxtil

Manifestació feminista del 8M, l'any passat / ÓSCAR ESPINOSA

El Dia Internacional de les Dones a Sabadell vol promoure la reflexió sobre la sexualitat femenina. Enguany el lema que servirà per relligar les més de quaranta activitats previstes és Les dones i la sexualitat. L’acte central tindrà lloc el 8 de març, a partir de les 13 h a la plaça del Dr. Robert. Membres de la taula de Gènere, Feministes i LGTBI llegiran el manifest i tot seguit la sabadellenca Santa Salut oferirà un concert. Un dels actes més destacats però, serà un homenatge a les Dones del Tèxtil.

La tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell, ha presentat aquest matí el programa d’actes i ha dit que, des de fa tres anys, el 8 de març se celebra de forma diferent de com s’havia fet anys enrere, i s’ha congratulat per “l’èxit de la vaga feminista dels darrers anys”.

Morell que ha posat l’èmfasi en el lema de la reivindicació d’enguany, la sexualitat de la dona. Ha dit que bona part de les xerrades que es faran parlaran d’aquest tema “de gran complexitat, i que demostren la necessitat de deixar d’enfocar la sexualitat femenina com un objecte de preproducció”. Morell també s’ha mostrat satisfeta pel cartell guanyador que difondrà la commemoració d’enguany, ja que segons ella reflecteix molt bé alguns dels reptes que té el feminisme: superar la societat patriarcal, acabar amb el sexisme i la doble moral i promoure la igualtat.

El cartell, un toc d’atenció

El cartell guanyador d’enguany és de l’alumne de l’Escola Illa Susana Manuela Pinto. La regidora Marta Morell ha assegurat que el cartell “donarà molt de parlar i segur que provocarà debat”. Morell ha dit que el missatge del cartell és transformador i molt adient actualment.

Cartell guanyador del Dia Internacional de les Dones a Sabadell / D.S.

Les 30 propostes que van formar part del concurs per optar a ser cartell de la festa d’enguany es poden veure a la sala d’exposicions del Casal Pere Quart, fins al 9 de març, i a l’Oficina Jove del 12 al 26 de març.

Punt Lila itinerant

Entre els actes previstos entorn del Dia Internacional de les Dones, destaca també un Punt Lila Itinerant, organitzat per l’Ajuntament de Sabadell i l’Oficina Jove. Aquest espai d’informació i assessorament s’aproparà als barris. Un altre acte a tenir en compte tindrà lloc aquest dissabte al Racó del Campanar. Serà un espectacle de foc i música “Madres de la plaza de Mayo, un homenatge col·lectiu aquestes dones que van canviar la història d’Argentina amb la seva perseverança. Hi participaran les Bruixes del Nord.

Diumenge es farà l’homenatge a les Dones del Tèxtil, serà a les 12 h a la plaça que porta el mateix nom, antiga plaça Marcet. Un acte de reconeixement a les dones que van treballar a la indústria tèxtil. S’aixecarà un pilar de dones i hi haurà un espectacle artístic.

Els actes s’allargaran passat el 8 de març. Així, el diumenge 15 de març tindrà lloc un itinerari pel centre de la ciutat amb el nom Saps què feia la teva besàvia?. Un recorregut amb guia i parades relacionades amb la vida de dones sabadellenques molt diverses, des de les pentinadores, treballadores tèxtils, cotillaires i modistes.

Un altre acte a destacar serà la xerrada del dia 19 de març a càrrec de Lola Vendetta, l’alter ego de la comunicadora Raquel Riba Rossy, que parlarà de l’educació diferenciada per gèneres i l’apoderament femení. Serà, a les 19 h al Casal Pere Quart.

Jornades Consentides

Paral·lelament als actes del 8 de març, el 14 se celebraran les Jornades Consentides. Serà la cinquena edició d’aquesta trobada amb entrevistes creuades, xerrades i debat. Tindrà lloc a l‘Espai Cultura de 9.30 h a 17 h. Intervindran Sam Costa, Basha Changuera, Magda Piñeyro i Montse Izquierdo. S’hi podrà veure una exposició de la fotògrafa Mar Llop i la periodista Irantzu Varela.

Programa sencer

Comentaris
To Top